Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ,ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ,ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 

ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ,ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
                                                                      ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ  ΕΙΔΗ

 Η κατάταξη των γνωστότερων και δημοφιλέστερων λογοτεχνικών ειδών γίνεται συνήθως με βάση τις υποδιαιρέσεις:

α) ποίηση(ποιητικά είδη), β) πεζογραφία (αφηγηματικά είδη), γ) θέατρο (δραματικά είδη).

Ποίηση / Ποιητικά είδη

Ορισμένα ποιητικά είδη έχουν καταβολή από αρχαίες ποιητικές μορφές. Άλλα έχουν λαϊκή ή δημοτική προέλευση και πολλά απηχούν δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα. 

Ωδή: Η ωδή είναι ένα εκτενές ποίημα, χωρισμένο σε τρία μέρη: α) τη στροφή, β) την αντιστροφή και γ) την επωδό. Οι ωδές στη νεότερη νεοελληνική λογοτεχνία μιμούνται συνήθως τη μορφή της αρχαίας ωδής (κατά το πρότυπο του Αλκαίου ή της Σαπφούς), συνδέονται συχνά με τον έπαινο και έχουν ύφος μεγαλειώδες.

Ειδικά για τις ωδές του έγινε γνωστός ο Ανδρέας Κάλβος, με δύο συλλογές πατριωτικού περιεχομένου: τη Λύρα (1824) και τα Λυρικά (1826). Οι συνολικά είκοσι ωδές του Κάλβου είναι συνθεμένες σε μια ιδιαίτερη στιχουργική μορφή, την καλβική στροφή (πέντε ανομοιοκατάληκτοι στίχοι, από τους οποίους οι τέσσερις πρώτοι αποτελούνται από έξι έως οκτώ συλλαβές με τόνο στην έκτη συλλαβή, ενώ ο τελευταίος στίχος είναι παροξύτονος πεντασύλλαβος ):

«Ας μη βρέξει ποτέ

το σύννεφον, και ο άνεμος

 σκληρός ας μη σκορπίσει

το χώμα το μακάριον

’που σας σκεπάζει».

 («Εις τον Ιερόν Λόχον», α΄ στροφή).

 Ύμνος :Ο ύμνος είναι είδος εγκωμιαστικό και συγγενεύει με την ωδή. Στην αρχαιότητα το εξυμνούμενο πρόσωπο ήταν ήρωας, ολυμπιονίκης ή θεός, ενώ τη χριστιανική εποχή ήταν άγιος. Στη βυζαντινή λογοτεχνία ο όρος χρησιμοποιείται, με ευρύτερη σημασία, για να δηλώσει το εκκλησιαστικό άσμα. Ο βυζαντινός ύμνος είναι συνήθως ταυτόσημος με το κοντάκιο. Το γνωστότερο νεοελληνικό παράδειγμα ύμνου, με αρχαιοελληνικό ή μάλλον δυτικοευρωπαϊκό πρότυπο, είναι ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν (1823) του Διονύσιου Σολωμού.

 «Σε γνωρίζω από την κόψη

του σπαθιού την τρομερή,

σε γνωρίζω από την όψη,

που με βια μετράει τη γη». («Ύμνος εις την ελευθερίαν», α΄ στροφή)

 Ελεγεία :Η ελεγειακή ποίηση έχει κύριο χαρακτηριστικό της τον θρήνο. Στην αρχαιότητα, η ελεγεία ήταν μονοφωνικό τραγούδι μελαγχολικού χαρακτήρα και απαγγέλλονταν με συνοδεία αυλού. Τη νεότερη εποχή, ελεγειακά χαρακτηρίζονται τα ποιήματα που εκφράζουν μια απαισιόδοξη στάση, μια διάθεση νοσηρή, πεισιθάνατη ή μελαγχολική. Ελεγειακά στοιχεία βρίσκονται και στο δημοτικό τραγούδι. Ως ελεγειακοί ποιητές έχουν χαρακτηριστεί οι Διονύσιος Σολωμός, Λορέντζος Μαβίλης, Λάμπρος Πορφύρας, Κώστας Καρυωτάκης, Άγγελος Σικελιανός κ.ά., ενώ σε κάποιες ποιητικές συλλογές περιλαμβάνεται στον τίτλο τους ο όρος ελεγεία, λ.χ. Τα ελεγεία και τα ειδύλλια (1898) του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, η συλλογή Ελεγεία και Σάτιρες (1927) του Κώστα Καρυωτάκη ή Τα ελεγεία της οξώπετρας (1991) του Οδυσσέα Ελύτη.

«Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων,

και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι».

 (Κ. Καρυωτάκης, «Φθορά», από τα Ελεγεία και Σάτιρες)

Επίγραμμα :Το επίγραμμα εκφράζει μια ποιητική σκέψη διατυπωμένη συνοπτικά. Αρχικά ,εμφανίστηκε ως επιγραφή σε τάφους ή μνημεία και είχε συχνά τη μορφή διστίχου. Τη βυζαντινή εποχή, στο επίγραμμα χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ο δωδεκασύλλαβος, και το θεματικό φάσμα των επιγραμμάτων διευρύνθηκε. Τα νεότερα χρόνια, το επίγραμμα καλλιεργήθηκε κυρίως στις βενετοκρατούμενες περιοχές, με γνωστότερο παράδειγμα την ποιητική συλλογή «Άνθη ευλαβείας» (Βενετία, 1708). Στις περισσότερες εκδόσεις του 18ου και του 19ου αιώνα, προτάσσονται εγκωμιαστικά ή αφιερωματικά επιγράμματα προς το ίδιο το βιβλίο, τον συγγραφέα, τον εκδότη, τον χορηγό ή τον μεταφραστή του.

 Στη νεότερη νεοελληνική λογοτεχνία ο όρος χρησιμοποιείται αρκετά ελεύθερα, όπως στο «Επίγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη.

 Επίγραμμα

«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως

Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας

Κι όταν σε πήρε το φιλί

Γυναίκα». (Οδυσσέας Ελύτης)

Πβ. 

Η ακαδημία

«Τι ησυχία ιερά!

Τι σιωπή, τι λήθη!

 θαρρείς υπό τους θόλους της

 το πνεύμα απεκοιμήθη». (Κωνσταντίνος Σκόκος, «Η ακαδημία»)

Δίστιχο :Tο δίστιχο είναι μορφή σύντομης στροφής ή αυτοτελούς ποιήματος που αποτελείται από δύο στίχους, συνήθως ομοιοκατάληκτους. Στην αρχαία ποίηση ανάμεσα στις σταθερές μορφές ήταν το ελεγειακό δίστιχο, που συνδυάζει ένα εξάμετρο στον πρώτο στίχο και ένα πεντάμετρο στον δεύτερο. Τη μορφή διστίχου έχουν οι 32 μαντινάδες (βλ. πιο κάτω), τα κυπριακά τσιατίσματα και τα λιανοτράγουδα, ενώ, αν συνδυαστούν, μπορεί να συνθέσουν ένα μεγαλύτερο ποίημα (όπως στον Ερωτόκριτο του Β. Κορνάρου ή στον Επιτάφιο του Γ. Ρίτσου).

 «Το δύστυχο το δίστιχο πες πού’ ναι δαχτυλίδι

Με διπλοδιαμαντόπετρα τη ρίμα για στολίδι». (Λορέντζος Μαβίλης, «Πες»)

Τραγούδι :Το τραγούδι συνδυάζει τη στιχουργία με τη μελωδία και τη μουσική (ενίοτε και τον χορό) και είναι προορισμένο να εκφέρεται τραγουδιστά από έναν ή περισσότερους τραγουδιστές, ενώ συνήθως συνοδεύεται από μουσικά όργανα. Η χρήση της ομοιοκαταληξίας και επαναλαμβανόμενων στίχων (ρεφραίν) ή λογότυπων είναι συνηθισμένη. Τα τραγούδια χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος της μουσικής (έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα), τον τόπο προέλευσης (ηπειρώτικα, κυκλαδίτικα κτλ.), την ιστορική τους προέλευση (φαναριώτικα, σμυρναίικα κτλ.) ή τον δημιουργό τους (επώνυμα ή ανώνυμα δημοτικά). Στη γλώσσα μας ο όρος τραγούδι δηλώνει κάποτε το ποίημα (λ.χ. Παλαμάς, Τραγούδια της πατρίδος μου).

Δημοτικό τραγούδι :Με τον όρο «δημοτικό τραγούδι» χαρακτηρίζονται τα παραδοσιακά άσματα που αναπτύχθηκαν πριν από την αστικοποίηση της κοινωνίας, είναι συνήθως ανώνυμα, έχοντας κάποιον αρχικό άγνωστο δημιουργό. Τα δημοτικά τραγούδια ανήκουν στην προφορική παράδοση και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, αποκτώντας έτσι συλλογικό χαρακτήρα. Αυτό εξηγεί τις διάφορες παραλλαγές τους .Υπάρχουν ,όμως ,και νεότερες, επώνυμες προσπάθειες μίμησης του δημοτικού τραγουδιού, π.χ. από τον Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή (Δήμος και Ελένη, 1837). Τα περισσότερα δημοτικά τραγούδια είναι συνθεμένα σε (συνήθως ανομοιοκατάληκτους) δεκαπεντασύλλαβους. Χαρακτηριστικό του στίχου τους είναι η σημασιολογική αυτοδυναμία του διστίχου, του ενός στίχου ή και του ημιστιχίου. Η ποιητική γλώσσα των δημοτικών τραγουδιών είναι ζωντανή, με προσωποποιήσεις ζώων και σταθερούς εκφραστικούς τρόπους (όπως τα ρητορικά ή άστοχα ερωτήματα, λογότυπους, το νόμο των τριών κτλ.),( βλ. Σηφάκης 1988).

 Η πρώτη έντυπη ποιητική συλλογή εκδόθηκε από τον Claude Fauriel (Chants populaires de la Grèce moderne, 1824-1825, βλ. Πολίτης 1984), ενώ ο πρώτος που ασχολήθηκε με την κατάταξη των δημοτικών τραγουδιών είναι ο Ν. Γ. Πολίτης, χωρίζοντας τα τραγούδια με θεματικά κριτήρια. Διακρίνονται τρεις μεγάλες θεματικές κατηγορίες:

α) τραγούδια που αναφέρονται στον δημόσιο βίο (κλέφτικα, ακριτικά, θρηνητικά πόλεων)∙

β) τραγούδια που αναφέρονται στον ιδιωτικό βίο (μοιρολόγια, νανουρίσματα, της ξενιτιάς ή της αγάπης) ∙

γ) τραγούδια που χαρακτηρίζονται παραλογές.

Παραλογή :Η παραλογή είναι ένα πολύστιχο δημοτικό τραγούδι με αφηγηματικό χαρακτήρα και έχει συνήθως δραματική εξέλιξη. Οι γνωστότερες παραλογές είναι «Του νεκρού αδερφού», «Του γιοφυριού της Άρτας», «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου» κ.ά. Σήμερα σπάνια παράγονται νέες παραλογές. Εξαίρεση αποτελεί η πρόσφατη «Παραλογή» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, που ανανεώνει το είδος :

«Τ’ απόβραδα που η νυχτιά σκόρπιζε στρατολάτες

 κι όλοι ταχιά μαζεύουνταν στα σπίτια για να πάνε

να μην τους πιάσει η σκοτεινιά να μην τους πιάσει η νύχτα

 κι όξω από τόπο σίγουρο τους βρει η κακιά η ώρα

έτρεχα δίπλα στη φωτιά, δίπλα στο καντηλέρι

στ’ άγιο το φως να κουρνιαστώ, να φάγω το φαΐ μου.

 Έπαιρνε ο πάππος το θρονί και κάθονταν σιμά μου

 κι έλεγε και μουρμούριζε στην ξένη τη λαλιά του

 για ιστορίες και θάματα που ’ζησε στα μικράτα. […]» (Παπαμάρκος 2014, 55). 33

 Αστικό και φαναριώτικο τραγούδι :Σε αντίθεση με τα δημοτικά τραγούδια, τα αστικά στιχουργήματα είναι συνήθως συνθεμένα σε γλώσσα πιο λόγια. Η ονομασία των λεγόμενων «φαναριώτικων» τραγουδιών ανάγεται στην προέλευσή τους από τον φαναριώτικο χώρο, δηλαδή την Κωνσταντινούπολη και τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, διαδόθηκαν, ωστόσο, τον 18ο και τον 19ο αιώνα σε πολλά αστικά κέντρα του ελληνισμού (Βουκουρέστι, Ιάσιο, Σμύρνη). Τα αστικά στιχουργήματα ακολουθούν ποικίλες μετρικές μορφές που σχετίζονται ενίοτε και με τη μελωδία, με συνηθέστερο τον οκτασύλλαβο με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία. Θέματα του έρωτα, της τύχης και της ματαιότητας της ζωής, αλλά και του ποτού και της καλοπέρασης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα. Τα στιχουργήματα αυτά κυκλοφορούσαν συνήθως σε χειρόγραφες συλλογές, τις μισμαγιές, ενώ πολλά παρεμβάλλονται σε έντυπες εκδόσεις πεζών κειμένων, όπως το Σχολείον των ντελικάτων εραστών (Μτφρ. Ρήγας Βελεστινλής, 1790), το Έρωτος αποτελέσματα (Ι. Καρατζάς, 1792) ή τον Νέον Ερωτόκριτον (Δ. Φωτεινός, 1818).

 «Βλέπω πως έρωτος κνησμός,

πολλάκις γίνεται σεισμός,

 ήτοι επιδημία·

και καταντά κολλητικόν,

 το πάθος το ερωτικόν,

 ωσάν κακοχυμία […]». (Τα κατά Κλεάνθην και Αβροκόμην του Κωνσταντίνου Μάνου, 1836, σ. 58, α΄ στροφή)

Μπαλάντα Η ονομασία μπαλάντα προέρχεται από τη γαλλική ballade, και δήλωνε αρχικά το χορευτικό τραγούδι (από το λατινικό ballare = χορεύω). Ο Βιζυηνός την εξελλήνισε σε βάλλισμα (Ανά τον Ελικώνα). Η μπαλάντα είναι πολύστροφη και διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες: α) τη μπαλάντα γερμανικού τύπου, χωρίς σταθερή στιχουργική μορφή, που καμιά φορά συγχέεται με την παραλογή ή το επύλλιο. β) την έντεχνη γαλλικού τύπου μπαλάντα, που αποτελείται από τρεις στροφές με ισάριθμους (οχτώ έως δώδεκα) στίχους και μια τέταρτη στροφή (την «επωδό» ή «στάλσιμο») με τον μισό αριθμό στίχων.

Παραδείγματα: α) Μιχάλης Κατσαρός, «Μπαλάντα στους ποιητές που πέθαναν νέοι» (1958) β) Κώστας Καρυωτάκης, «Μπαλάντα στους ποιητές άδοξοι που ’ναι» (1921).

 Μαντινάδα Η μαντινάδα αποτελείται από δεκαπεντασύλλαβα ομοιοκατάληκτα δίστιχα, που μπορεί να συνδυάζονται σε πολύστιχες συνθέσεις, να τραγουδιούνται και να συνοδεύονται με μουσική. Πολλές μαντινάδες είναι ερωτικές ή/και σατιρικές. Η μαντινάδα είναι ένα ζωντανό στοιχείο της Κρητικής παράδοσης, που καλλιεργείται ώς σήμερα, ενσωματώνοντας πολλές φορές σύγχρονα στοιχεία, ενώ ο δημιουργός της παραμένει συνήθως ανώνυμος (πβ. δίστιχα).

 «Ήθελα να’ μαι κινητό στα φύλλα της καρδιάς σου

που να κατέχω μόνο εγώ το pin του έρωτά σου».

 ή: «Σαν αποθάνω βάλτε μου το κινητό στο μνήμα

μα μη με θάψετε βαθιά, γιατί δε θα ’χω σήμα».

Σονέτο Το σονέτο ανήκει στα ποιήματα με σταθερή μορφή, προέρχεται από τα ιταλικά (όπου sonetto = μικρός ήχος) και έχει επίσης αποδοθεί στα ελληνικά με τον όρο «δεκατετράστιχο» (Παλαμάς), εφόσον βέβαια αποτελείται από δεκατέσσερις στίχους. Διακρίνονται δύο βασικές μορφές σονέτων:

α) το ιταλικό ή Πετραρχικό σονέτο (δύο τετράστιχες στροφές με ομοιοκαταληξία αββα αββα και δύο τρίστιχες στροφές με ομοιοκαταληξία γδε γδε ή γδγ δγδ ή με άλλο, παρόμοιο συνδυασμό). Οι περισσότεροι νεοέλληνες ποιητές ακολουθούν την Πετραρχική μορφή, κάποτε με παραλλαγές στην ομοιοκαταληξία.

 Κ. Καρυωτάκης

 [Είμαστε κάτι...]

«Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες

κιθάρες. Ο άνεμος, όταν περνάει,

 στίχους, ήχους παράφωνους ξυπνάει

στις χορδές που κρέμονται σαν καδένες.

 

 Είμαστε κάτι απίστευτες αντένες.

 Υψώνονται σα δάχτυλα στα χάη,

στην κορυφή τους τ’ άπειρο αντηχάει,

 μα γρήγορα θα πέσουνε σπασμένες.

 

Είμαστε κάτι διάχυτες αισθήσεις,

 χωρίς ελπίδα να συγκεντρωθούμε.

Στα νεύρα μας μπερδεύεται όλη η φύσις.

 

Στο σώμα, στην ενθύμηση πονούμε.

Μας διώχνουνε τα πράγματα,

κι η ποίησις είναι το καταφύγιο που φθονούμε».

β) το αγγλικό ή σαιξπηρικό σονέτο (τρεις τετράστιχες στροφές με ομοιοκαταληξία αβαβ, γδγδ, εζεζ και ένα τελικό ομοιοκατάληκτο δίστιχο ηη).

Σαίξπηρ, σονέτο 18

«Πως να σε πω – καλοκαιριάτικο πρωί;

 Έχεις πιο εύκρατη μορφή, πιο ερασμία·

 γνωρίζω ανέμους που κι ο Μάης φυλλορροεί,

τα καλοκαίρα έχουν πάντα προθεσμία.

 

 Κάποτε καίει ο επουράνιος οφθαλμός

 και της χροιάς του ο χρυσός συχνά θαμπώνει,

 κάποιος μοιραίος του καιρού αναπαλμός

 την ομορφιά της ομορφιάς απογυμνώνει.

 

Μα εσύ αιώνιο θα έχεις καλοκαίρι

κι η ομορφιά σου δεν θ’ απαλλοτριωθεί,

 δεν θα επαίρεται ο Άδης πως σε ξέρει

 καθώς θα γράφεσαι στου χρόνου την πληθύ.

 

Όσο ζουν οι άνθρωποι και βλέπουν θα γυρίζουν

 σ’ αυτούς τους στίχους και ζωή θα σου χαρίζουν».

(Μτφρ. Βασίλης Ρώτας, Ρώτας - Δαμιανάκου 1978, 200).

 γ) Μια τρίτη, λιγότερο γνωστή, μορφή αντιπροσωπεύει το Σπενσεριανό σονέτο, που είναι παραλλαγή του σαιξπηρικού (τρεις τετράστιχες στροφές με ομοιοκαταληξία αβαβ, γδγ, εζεζ και ένα τελικό ομοιοκατάληκτο δίστιχο εε). Οι ρίζες του σονέτου ανάγονται στην Ιταλία, με κύριους εκφραστές τον Πετράρχη και τον Δάντη. Υπό την επίδραση του Πετράρχη και των Πετραρχικών ποιητών γράφτηκαν τα Κυπριακά ερωτικά ποιήματα (16ος αιώνας). Σε μορφή σονέτου είναι γραμμένα και τα τρία χορικά στην Κρητική τραγωδία Βασιλεύς ο Ροδολίνος (1674) του Ιωάννη Ανδρέα Τρώιλου, ενώ κάποια σονέτα βρίσκονται και στη συλλογή Άνθη ευλαβείας (1708). Στη νεοελληνική λογοτεχνία, το σονέτο καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα τον 19ο και τον 20ο αιώνα με βασικούς εκπροσώπους τον Παλαμά, τον Γρυπάρη και τον Μαβίλη.

Βιλανέλλα: Η βιλανέλλα είναι ποίημα με σταθερή μορφή που προέρχεται από τα ιταλικά ποιμενικά τραγούδια. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η συνεχής επανάληψη κάποιων στίχων σε μορφή ρεφραίν. Στη νεοελληνική λογοτεχνία το είδος δεν έχει καλλιεργηθεί ιδιαίτερα· βιλανέλες έγραψε ο Μ. Τσιριμώκος.

Βιλανέλα

«Γειά και χαρά! καλή μου φίλη

για τίποτε να μη σε μέλει,

βρήκα τετράφυλο τριφύλι.

 

Μοσκάτο πιές απ’το σταφύλι,

που ονειρεφτό το βγάζει αμπέλι

Γειά και χαρά! καλή μου φίλη.

 

Και πια η Ζωή θαχει του Απρίλη

την ομορφιά, γλυκιά σα μέλι.

 Βρήκα τετράφυλο τριφύλι.

 

 Στης μοίρας μας θ’ ανθούν τα χείλη

 χαμόγελα, θέλει δε θέλει.

Γειά και χαρά! καλή μου φίλη,

 βρήκα τετράφυλο τριφύλι».

 (Μ. Τσιριμώκος, Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος, 13 (1934), 334).

Μαδριγάλι :Το μαδριγάλι είναι ένα σύντομο ερωτικό μελοποιημένο ποίημα που άνθισε την εποχή της Αναγέννησης. Στη νεοελληνική λογοτεχνία, γνωστός για τα μαδριγάλια του είναι ο Κρητικός μουσικός Φραγκίσκος Λεονταρίτης, ενώ στο είδος δοκιμάστηκε και ο Κωστής Παλαμάς.

Πεζό ποίημα, πεζοτράγουδο ή ποίημα σε πεζό :Το πεζό ποίημα ή ποίημα σε πεζό (γαλλικά poème en prose) δεν έχει στιχουργική διάρθρωση ή ομοιοκαταληξία, έχει, όμως, έντονα στοιχεία λυρισμού, ρυθμό στη γλώσσα και λυρική υποκειμενικότητα, έτσι ώστε διαφέρει από τον συνηθισμένο πεζό λόγο. Πρώιμες εμφανίσεις πεζών ποιημάτων στη νεοελληνική λογοτεχνία έχουμε με τη μετάφραση του Πρώτου ναύτη (1797) του Γκέσνερ, την εποχή του ρομαντισμού και ιδιαίτερα την περίοδο 1880-1930 (βλ. Κατσιγιάννη 2001, όπου πλούσιο ανθολόγιο κειμένων).

Χαϊκού: Το χαϊκού ανήκει στις σταθερές ποιητικές μορφές με καταγωγή από την Ιαπωνία. Αποτελείται από τρείς στίχους των πέντε, επτά και πέντε συλλαβών. Ως εισηγητής του χαϊκού στην Ελλάδα θεωρείται ο Γιώργος Σεφέρης με τη συλλογή του «Δεκαέξι χαϊκού» (Τετράδιο Γυμνασμάτων, 1928-1937). Μετά το σονέτο, είναι από τα πιο δημοφιλή ποιητικά είδη. Στην Ανθολογία ελληνικού χαϊκού (Χ. Τουμανίδης-Θ. Δ. Φραγκόπουλος, 1996) αναφέρονται σαρανταοκτώ ποιητές που γράφουν χαϊκού. 

«Στον κάμπο ούτ’ ένα

 τετράφυλλο τριφύλλι.

 Ποιος φταίει απ’ τους τρεις;»

(Γ. Σεφέρης, «Χαϊκού Β΄»)

Λίμερικ :Το λίμερικ είναι χιουμοριστικό (πολλές φορές σκωπτικό) ποιητικό είδος σταθερής μορφής, που αποτελείται από πέντε στίχους με ομοιοκαταληξία ααββα. Τις περισσότερες φορές ο πρώτος στίχος επαναλαμβάνεται ως  τελευταίος. Το είδος συνδέεται με τον Edward Lear (A Book of Nonsense, 1843), ο οποίος συνόδευε τα ποιήματα με σκίτσα. Το είδος εισήγαγε στην Ελλάδα ο Γιώργος Σεφέρης, δίνοντάς του μάλιστα την ονομασία ληρολόγημα, που παραπέμπει αφενός στο όνομα του Edward Lear και αφετέρου στη λέξη «ληρολογώ»(=εμπαίζω,κοροϊδεύω). Δύο είναι οι συλλογές του Σεφέρη που περιέχουν τέτοιου είδους ποιήματα, και οι δύο εκδόθηκαν αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του.

Παντούμ :Το Παντούμ είναι ποιητικό είδος που ξεκίνησε από τη Μαλαισία και καθιερώθηκε στην Ευρώπη από τους Victor Hugo, Charles Baudelaire και Paul Verlaine· στην ελληνική λογοτεχνία έγινε γνωστό με ένα ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη (Παντούμ). Το Παντούμ μοιάζει με τη βιλανέλα: αποτελείται από τετράστιχες στροφές με σταυρωτή ομοιοκαταληξία, όπου ο δεύτερος και ο τέταρτος στίχος κάθε στροφής επαναλαμβάνονται ως πρώτος και τρίτος της επόμενης, ενώ ο τέταρτος στίχος της τελευταίας στροφής είναι ο ίδιος με τον πρώτο.

 Οπτική ποίηση και καλλιγράφημα Η οπτική ποίηση περιλαμβάνει όλα τα είδη ποίησης στα οποία η οπτική εικόνα του κειμένου αποτελεί βασικό στοιχείο της καλλιτεχνικής σύλληψης. Είναι δύσκολο να οριοθετηθεί προς άλλα συγγενικά είδη, όπως η καλλιγραφία, η καλλιτεχνική τυπογραφία, η συγκεκριμένη ποίηση και όλα τα είδη της πειραματικής και παιγνιώδους ποίησης. Τα έξι σχηματισμένα τεχνοπαίγνια της Παλατινής Ανθολογίας επηρέασαν την πρόσληψη του είδους στην Αναγέννηση και το Μπαρόκ. Τα ποιήματα αυτά αντλούν το σχήμα τους από τη μετρική τους μορφή και ονομάζονται «ποικιλόσχημα» ή «αντιθετικά». Στη βυζαντινή λογοτεχνία είχαν μεγαλύτερη διάδοση οι «στίχοι υφαντοί», όπου ένας ή περισσότεροι στίχοι ενυφαίνονται στο ποίημα εν είδει ακρόστιχου, μεσόστιχου ή/και τελέστιχου. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα το είδος είχε σταθερή θέση στην εκμάθηση της μετρικής και της στιχουργικής, ενώ βρίσκουμε απομιμήσεις αρχαίων τεχνοπαιγνίων λ.χ. στον Λάμπρο Φωτιάδη. Το είδος ανανεώθηκε από τον Guillaume Apollinaire, ο οποίος είναι ο εισηγητής του όρου «καλλιγράφημα» (Calligrammes, 1918), που χαρακτηρίζει ποιήματα ελεύθερης στιχουργίας, στα οποία η διάταξη των γραμμάτων ακολουθεί το περιεχόμενο του κειμένου, που είναι πολλές φορές φιλοτεχνημένο στο χέρι. Στη νεοελληνική λογοτεχνία, τέτοιου τύπου ποιήματα έγραψαν ο Πότης Ψαλτήρας και ο Γιώργος Σεφέρης. Αξιόλογη είναι η δράση της ελληνικής Ομάδας Οπτικής Ποίησης (Στάθης Χρυσικόπουλος, Έρση Σωτηροπούλου, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Μιχαήλ Μήτρας κ.ά.).

Συγκεκριμένη ποίηση :Ο όρος «συγκεκριμένη ποίηση» δημιουργήθηκε σε αναλογία με τον όρο της «συγκεκριμένης τέχνης»· όπως στην τέχνη απομονώνονται τα χρώματα και τα σχήματα, έτσι και στην ποίηση οι λέξεις, τα γράμματα ή τα σημεία στίξης αποσπώνται από το γλωσσικό τους πλαίσιο για να παρουσιαστούν μεμονωμένα, «συγκεκριμένα» στον θεατή και να γίνει εστίαση στο υλικό της γλώσσας καθαυτής, έτσι ώστε περιεχόμενο και μορφή να ισοδυναμούν. Το συγκεκριμένο ποίημα δεν περιγράφει, είναι. Στη νεοελληνική λογοτεχνία, οι γνωστότεροι ποιητές συγκεκριμένης ποίησης είναι ο Μιχαήλ Μήτρας και ο Αριστοτέλης Νικολαΐδης.

Πεζογραφία / Αφηγηματικά είδη

Σύντομες μορφές ή «μικρές φόρμες» Στις σύντομες μορφές ή «μικρές φόρμες» (formes brèves) κατατάσσονται πεζά κείμενα μικρής έκτασης, όπως η παροιμία, το απόφθεγμα, το αξίωμα, το αίνιγμα ο γρίφος και ο αφορισμός ή στοχασμός. Ορισμένα ανήκουν στη γραπτή λόγια παράδοση και άλλα προέρχονται από την προφορική. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Παροιμία :Η παροιμία είναι μια σύντομη ρήση που εκφράζει, με αλληγορικό ή μεταφορικό τρόπο, ένα απόφθεγμα λαϊκής σοφίας και έχει διδακτικό σκοπό. Συλλογές παροιμιών υπάρχουν από την αρχαιότητα, στη νεότερη εποχή από τις σημαντικότερες είναι η συλλογή παροιμιών του Ν. Γ. Πολίτη. «Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει».

Αφορισμός / Στοχασμός: Ο αφορισμός εκφράζει με λιτό τρόπο έναν στοχασμό και ανήκει στα γνωμολογικά είδη. Στο είδος διέπρεψαν μεταξύ άλλων ο Λα Ροσφουκώ (La Rochefoucauld), που μεταφράστηκε στα ελληνικά στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Γραθιάν (Baltasar Gracián y Morales), ο Νίτσε (Friedrich Nietzsche) και ο Σόπεναουερ (Arthur Schopenhauer), στον ελληνόφωνο χώρο ο Σωτήρης Σκίπης και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Ο Τσάτσος δίνει στον αφορισμό τον εξής ορισμό: «Ο αφορισμός είναι ένα ιδιαίτερο είδος σκέψης που διαπλάσσει και ένα  ιδιαίτερο είδος έκφρασης, όπως η σπίθα είναι ένα ιδιαίτερο είδος φωτιάς» (Τσάτσος, 1968, 9). Βλ. Λεξικό παραθεμάτων και αφορισμών.

Γρίφος και αίνιγμα: Το αίνιγμα αποτελεί στοιχείο της λαϊκής παράδοσης και αποτελείται, όπως και ο γρίφος, από μια σύντομη ερώτηση ή φράση, της οποίας ο ακροατής / αναγνώστης καλείται να μαντέψει το αντικείμενο.

«Φιλντισένιο περιβόλι, κελαηδεί γλυκό αηδόνι» (= Τα δόντια και η γλώσσα).

Αφηγηματικές μορφές

Διήγημα και σύντομο αφήγημα (short story)

Το διήγημα ανήκει στα βασικά είδη της αφηγηματικής πεζογραφίας. Η σύντομη μορφή του είναι από τα βασικά του χαρακτηριστικά που το διαχωρίζουν από άλλα συναφή είδη: είναι συντομότερο από τη νουβέλα και πολύ συντομότερο από το μυθιστόρημα. Σε σύγκριση με το μυθιστόρημα το διήγημα επικεντρώνεται συνήθως σε ένα μόνο επεισόδιο, έχει μικρότερο αριθμό χαρακτήρων και λιγότερο σύνθετη δομή και πλοκή. Στην ελληνική βιβλιογραφία δεν γίνεται πάντοτε διάκριση μεταξύ (σύντομου) διηγήματος και (εκτενέστερης) νουβέλας. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα επικρατούσε σύγχυση με τους όρους των αφηγηματικών ειδών (Μουλλάς 1980). Στον ελληνικό κόσμο, η εξέλιξη του διηγήματος, όπως και των άλλων αφηγηματικών ειδών, συνδέεεται με την αστικοποίηση της κοινωνίας και εισάγεται μέσω μεταφράσεων, λ.χ. με το Σχολείον των ντελικάτων εραστών (1790) του Ρήγα Βελεστινλή – μολονότι τα αφηγήματα του Rétif de la Bretonne που μεταφράζει ο Ρήγας ανήκουν, ως προς την έκταση, στο είδος της νουβέλας (βλ. Αθήνη 2010). Το διήγημα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από τη Γενιά του 1880 και έκτοτε καλλιεργείται συστηματικά. Στους σημαντικότερους έλληνες διηγηματογράφους ανήκουν οι: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γεώργιος Βιζυηνός, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Δημοσθένης Βουτυράς, Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Δημήτρης Χατζής, Αντώνης Σαμαράκης, Μάριος Χάκκας κ.ά.

Νουβέλα :Ως προς την έκταση, το αφηγηματικό είδος νουβέλα τοποθετείται κάπου ανάμεσα στο (συντομότερο) διήγημα και στο (εκτενέστερο) μυθιστόρημα. Ο όρος προέρχεται από την ιταλική «novella» και παραπέμπει σε κάτι καινούριο και πρωτότυπο. Θεμελιωτής της νουβέλας θεωρείται ο Βοκκάκιος με το Δεκαήμερο (14ος αιώνας). Στη νεοελληνική λογοτεχνία παρατηρείται, όπως είπαμε, ανασφάλεια στη χρήση του όρου. Έτσι, για παράδειγμα, η Φόνισσα (1903) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη άλλοτε χαρακτηρίζεται νουβέλα και άλλοτε (σύντομο) μυθιστόρημα.

 Ευθυμογράφημα: Το ευθυμογράφημα είναι σύντομο πεζογράφημα ευτράπελου χαρακτήρα, που δημοσιευόταν συνήθως σε εφημερίδες ή περιοδικά (π.χ. Ασμοδαίος, Διογένης, Ο Ρωμηός κτλ.). Το είδος καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα από τους Επτανήσιους (Δ. Γουζέλη, Ν. Κουτούζη, Α. Λασκαράτο, Δ. Κουτούζη κ.ά.) και, στα νεότερα χρόνια, από τους Ν. Τσιφόρο, Μπόστ, Φ. Γερμανό κ. ά.

Χρονογράφημα :Το χρονογράφημα είναι, επίσης ,σύντομο πεζό κείμενο δημοσιογραφικού χαρακτήρα, που απαντά συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και πραγματεύεται ζητήματα της επικαιρότητας (πολιτιστικά, πολιτικά, κοινωνικά). Στην Ελλάδα, το είδος είχε μεγάλη διάδοση τον 19ο αιώνα, με εισηγητή τον Κωνσταντίνο Πωπ στο περιοδικό Ευτέρπη (1848). Σημαντικοί χρονογράφοι ήταν ο Ειρηναίος Ασώπιος (Χρυσαλλίς, Αττικόν Ημερολόγιον), ο Άγγελος Βλάχος, ο Ιωάννης Κονδυλάκης, ο Μπάμπης Άννινος, ο Δημήτρης Ψαθάς κ.ά.

 Παραμύθι (λαϊκό, έντεχνο): Το παραμύθι ανήκει στα σύντομα αφηγήματα της λαϊκής προφορικής παράδοσης και αποτελεί πρωτίστως αντικείμενο της λαογραφίας. Ως αφηγηματκό είδος έχει απασχολήσει αρκετά την έρευνα, οδηγώντας σε τυπολογίες του παραμυθιού με βάση τη θεματική του (λ.χ. A. Aarne-S. Thompson) και στην ανάλυση της μορφολογίας του (V. Propp). Τα παραμύθια διακρίνονται συνήθως με βάση τις εθνικές / γλωσσικές ομάδες: αφρικάνικα, ινδικά, ρωσικά κτλ. παραμύθια. Στην ανατολίτικη λαϊκή προφορική παράδοση ξεχωρίζουν τα 39 Παραμύθια της Χαλιμάς, που διαδόθηκαν σε έντυπη μορφή. Κατά μίμηση του λαϊκού παραμυθιού γράφονται και έντεχνα, επώνυμα παραμύθια (π.χ. Christian Andersen, Oscar Wilde κ.ά.). Ο γαλλικός όρος conte δήλωνε παλαιότερα και διηγήματα (λ.χ. Βολταίρος).

 Μυθιστόρημα: Το μυθιστόρημα έλκει την ονομασία του από τον νεολογισμό «μυθιστορία» που είχε προτείνει ο Αδαμάντιος Κοραής, το 1804, για να αντικαταστήσει τον όρο ρομάντζο (roman). Τον 19ο αιώνα, συναντάμε ακόμη πολλές εναλλακτικές ονομασίες και χαρακτηρισμούς: ρομάντζο, ρωμανό, ρομάνς, μυθοπλαστία, πλασματικόν ιστόρημα, φαντασιοπληκτρογράφημα, έπος των νεωτέρων εθνών.. Το μυθιστόρημα είναι από τα σπουδαιότερα και τα πιο διαδεδομένα είδη της αφηγηματικής πεζογραφίας. Είναι μεγαλύτερο σε έκταση από τη νουβέλα και πολύ εκτενέστερο από το διήγημα. Βασικό στοιχείο του μυθιστορήματος είναι η μυθοπλασία, η σύνθετη πλοκή και το πλήθος των χαρακτήρων αλλά και επεισοδίων του. Το αφηγηματικό αυτό είδος είναι γνωστό από την ύστερη αρχαιότητα (π.χ. Ηλιοδώρου Αιθιοπικά, Λόγγου Τα κατά Δάφνιν και Χλόην), καλλιεργήθηκε στο ύστερο Βυζάντιο (π.χ. Λίβιστρος και Ροδάμνη), αλλά επανανακαλύφθηκε στη Δύση τον 16ο αιώνα και γνώρισε την ακμή του, από τον 17ο αιώνα και πέρα. Στον νεοελληνικό χώρο, το μυθιστόρημα εισάγεται ουσιαστικά μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους με τρία έργα, που ακολουθούν όλα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα: τον Λέανδρο (1834) του Παναγιώτη Σούτσου, τον Πολυπαθή (1839) του Γρηγορίου Παλαιολόγου και την Ορφανή της Χίου (1839) του Ιάκωβου Πιτσιπιού. Έμμετρο μυθιστόρημα έχει θεωρηθεί, ωστόσο, και ο Ερωτόκριτος. Όταν, από τα μέσα του 19ου αιώνα, το είδος άρχισε να διαδίδεται ευρύτατα, κυρίως μέσω μαζικών μεταφράσεων γαλλικών μυθιστορημάτων, και να γίνεται δημοφιλές, οι κριτικοί το κατηγορούν ότι διαφθείρει τα χρηστά ήθη των νέων και των γυναικών. Ως λογοτεχνικό είδος ισάξιο με τα υπόλοιπα αναγνωρίστηκε από τους γραμματολόγους μόλις στα τέλη του αιώνα. Το μυθιστόρημα έχει πολλά υποείδη και διακρίνεται, ανάλογα με τη θεματική και τη μορφή του σε ερωτικό, ιπποτικό, ιστορικό, ηθογραφικό, αστυνομικό, ταξιδιωτικό, φανταστικό, έμμετρο, επιστολικό κτλ. μυθιστόρημα.

Θέατρο / Δραματικά είδη

Τραγωδία :Η τραγωδία είναι από τα βασικά είδη της δραματικής ποίησης και δεν προορίζεται κατ’ ανάγκη για θεατρική παράσταση. Η αρχαία ελληνική τραγωδία παραμένει ώς σήμερα σταθερό σημείο αναφοράς. Σημαντικές νεοελληνικές τραγωδίες παρήγαγε το κρητικό θέατρο της Αναγέννησης και του Μπαρόκ (π.χ. Ερωφίλη του Γεώργιου Χορτάτση ή Βασιλεύς ο Ροδολίνος του Ιωάννη Ανδρέα Τρωίλου). Οι ελληνικές τραγωδίες στις αρχές του 19ου αιώνα έχουν συνήθως γαλλικά και ιταλικά πρότυπα (πχ. Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, Ιωάννης Ζαμπέλιος), καθώς γαλλικές και ιταλικές τραγωδίες μεταφράστηκαν κατά κόρον τον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά γρήγορα ανέπτυξε την αυτονομία του, ενώ οι μεσοπολεμικές και μεταπολεμικές τραγωδίες πραγματεύονται αρκετές φορές πατριωτικά θέματα (π.χ. Βασίλης Ρώτας, Σπύρος Μελάς, Γεώργιος Θεοτοκάς κ.ά.). (Βλ. Χατζηπανταζής 2005-2012).

 Κωμωδία :Η κωμωδία ανήκει επίσης στα βασικά είδη της δραματικής ποίησης και έχει συνήθως σκοπό να διασκεδάσει ή να σατιρίσει. Στη νεοελληνική λογοτεχνία εμφανίζονται κωμωδίες στη βενετοκρατούμενη Κρήτη, στο περιβάλλον της ιταλικής Αναγέννησης (commedia erudita, commedia dell’arte, commedia ridicolosa), με τυπικούς κωμικούς χαρακτήρες (π.χ. στον Φορτουνάτο του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, τον Κατζούρμπο του Γεωργίου Χορτάτζη ή τον ανώνυμο Στάθη) και βεβαίως στα Επτάνησα. Τον 19ο αιώνα η κωμωδία έχει συχνά ηθικό ή/και πολιτικό περιεχόμενο και βάζει στο στόχαστρό της τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής (π.χ. η Βαβυλωνία του Δημήτρη Χατζηασλάνη Βασίλειου, Ο Λεπρέντης του Μ. Χουρμούζη, Η κοινωνία των Αθηνών του Σοφοκλή Καρύδη, Η Εσχάτη ένδεια. Η Ελληνική αριστοκρατία και ο βρυκόλακας της Μαρίας Μηχανίδου κ.ά.). (Βλ. Χατζηπανταζής 2004).

 Κωμειδύλλιο, Μιούζικαλ, Επιθεώρηση :Το κωμειδύλλιο είναι είδος ελαφρού μουσικού έργου με ηθογραφικό περιεχόμενο. Δημιουργήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα και είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό των πόλεων. Γνωστοί συγγραφείς κωμειδυλλίων είναι ο 40 Δημήτριος Κορομηλάς (Η τύχη της Μαρούλας, 1888, Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, 1892) και ο Σπυρίδων Περεσιάδης (Γκόλφω, 1893). (Βλ. Χατζηπανταζής 1981). Το μιούζικαλ ή «κωμωδία μετ’ ασμάτων» είναι επίσης είδος θεάτρου με εμβόλιμα τραγούδια και χορό και συνήθως κωμικό ή ερωτικό / συναισθηματικό θέμα. Εξελίχθηκε τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη υπό την αίγλη της γαλλικής οπερέτας, ενώ στα νεότερα χρόνια επηρεάστηκε από τα θέατρα West End του Λονδίνου και Broadway της Νέας Υόρκης. Στη νεοελληνική έρευνα χρησιμοποιείται ο όρος επιθεώρηση, όταν το περιεχόμενο του θεατρικού έργου είναι ελαφρύ και σατιρικό. Το είδος αυτό, όπως παλαιότερα το κωμειδύλλιο, μεταφέρθηκε και στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1960.

Θέατρο σκιών: Το θέατρο σκιών είναι λαϊκό θεατρικό θέαμα που δεν παίζεται από ηθοποιούς στη σκηνή, αλλά από έναν ή δύο (Καραγκιοζο)παίχτες που χειρίζονται χάρτινες ή δερμάτινες φιγούρες πίσω από μια φωτισμένη οθόνη. Στο ελληνικό θέατρο σκιών, μακρά παράδοση έχει ο Καραγκιόζης, που παιζόταν σε όλη την Οθωμανική περίοδο από τον 16ο αιώνα κε. Το λαϊκό αυτό είδος θεάτρου ανανεώθηκε μετά το 1821, χρησιμοποιώντας ήρωες-φιγούρες της Επανάστασης και άνθισε ξανά τη δεκαετία του 1930 και 1950. Σήμερα θεωρείται θέαμα για παιδιά.

 Ενδιάμεσες μορφές

Δοκίμιο: Το δοκίμιο τοποθετείται στα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και γραμματείας. Είναι ένα μικρό μελέτημα, που εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του συγγραφέα του σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να το εξαντλεί. Ο δοκιμιακός λόγος είναι συνήθως πεζός, υπάρχουν ωστόσο και έμμετρα δοκίμια. Τον όρο καθιέρωσε ο Michel de Montaigne (Essais, 1572-1592), και πρώτος ο Ευγένιος Βούλγαρης τον απέδωσε στα ελληνικά ως «δοκίμιον» (στον Καταρτζή συναντάμε τον όρο «σχέδιο» και στον Σεφέρη «δοκιμή»). Σημαντικοί νεοέλληνες δοκιμιογράφοι του 20ού αιώνα είναι οι Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Τερζάκης, Γιώργος Σεφέρης, Αιμίλιος Χουρμούζος, Δημήτρης Καπετανάκης, Διονύσης Καψάλης κ.ά.

Βιογραφία, αυτοβιογραφία, απομνημονεύματα

Η αυτοβιογραφία είναι ένα αφηγηματικό πεζογράφημα που εξιστορεί τη ζωή (ή μέρος της) ενός ανθρώπου σε πρώτο πρόσωπο. Σε αντίθεση με τη βιογραφία, τη μαρτυρία και το απομνημόνευμα, που εντάσσονται συνήθως στα ιστορικά είδη, η αυτοβιογραφία έχει συχνά, αλλά όχι απαραίτητα, λογοτεχνικό χαρακτήρα (λ.χ. Ελισάβετ Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία, περ. 1830, Δημήτριος Βικέλας, Η ζωή μου, περ. 1852 κε.). Και τα τρία είδη, στα οποία το άτομο και η ατομική ζωή έχουν κεντρικό ρόλο, μελετώνται πάντως εξίσου από φιλολόγους και ιστορικούς. Η διαφορά της (λογοτεχνικής) αυτοβιογραφίας από τη (λογοτεχνική ή μυθοπλαστική) βιογραφία (στα γαλλικά biographie romancée) έγκειται στο ότι ο (αυτο)βιογράφος ταυτίζεται με τον βιογραφούμενο. Αντίθετα, στη βιογραφία ο συγγραφέας είναι άλλος από το βιογραφούμενο πρόσωπο (π.χ. Το βιβλίο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ του Κωνσταντίνου Χριστομάνου). Όσο για το απομνημόνευμα, εδώ η σύνδεση και η συμμετοχή του συγγραφέα στα ιστορικά ή πολιτικά γεγονότα της εποχής που περιγράφει είναι δεδομένη (π.χ. τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη).

Η βιογραφία, η αυτοβιογραφία και το απομνημόνευμα μπορεί βέβαια να έχουν καθαρά μυθοπλαστικό χαρακτήρα ή να αναμειγνύουν την ιστορική πραγματικότητα με τη μυθοπλασία (π.χ. Λουκής Λάρας του Δημητρίου Βικέλα, Γιάννης Μπεράτης, Οδοιπορικό του ’43 κ.ά.).

Σάτιρα Η σάτιρα είναι σκωπτικός τρόπος γραφής που εκφράζεται, σε έμμετρη ή πεζή μορφή, μέσα από διάφορα λογοτεχνικά είδη, για να διακωμωδήσει ή να ψέξει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ανθρώπινους χαρακτήρες και επαγγέλματα ή κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις. Η νεοελληνική σάτιρα βρήκε πρόσφορο έδαφος στις κωμωδίες του κρητικού θεάτρου (Φορτουνάτος του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, Κατζούρμπος του Γεώργιου Χορτάτζη, ανώνυμος Στάθης), αλλά και στα Επτάνησα (Νικόλαος Κουτούζης, Αντώνιος Κατήφορος, Δημήτριος Γουζέλης, Διονύσιος Σολωμός κ.ά.). Μια γνωστή σάτιρα του 18ου αιώνα είναι ο Ανώνυμος του 1789. Ο Αλέξανδρος Σούτσος, ο Εμμανουήλ Ροΐδης, ο Γεώργιος Σουρής, ο Κωστής Παλαμάς (Σατιρικά γυμνάσματα, 1912) κ.ά. διαμόρφωσαν την ελληνική σατιρική 41 γραφή ώς το 1880. Η συλλογή Ελεγεία και Σάτιρες (1927) του Κώστα Καρυωτάκη συνδυάζει την κριτική με τον σαρκασμό. (Για τη σάτιρα βλ. Κωστίου 2005)

Παρωδία Η παρωδία είναι απομίμηση ή παραποίηση ενός λογοτεχνικού κειμένου, με σκωπτική ή κωμική διάθεση και εστίαση είτε στη μορφή είτε στο περιεχόμενό του, είτε και στα δύο. Πρώιμα νεοελληνικά παραδείγματα είναι Ο Σπανός (περ. 15ος αιώνας) και ο Κανών περιεκτικός πολλών εξαιρέτων πραγμάτων (18ος αιώνας) του Καισάριου Δαπόντε. Από τους πιο παρωδημένους νεοέλληνες ποιητές του 20ού αιώνα είναι ο Κωνσταντίνος Καβάφης – έχουν ήδη εκδοθεί δύο συλλογές Καβαφικών παρωδιών (Δασκαλόπουλος 1998, Κοκόλης 2007). (Για την παρωδία βλ. Κωστίου 2005).

Νέες λογοτεχνικές μορφές Η χρήση των νέων τεχνολογιών (φωτοτυπίας, υπολογιστή, διαδίκτυου, κινητού τηλεφώνου) οδήγησε στη δημιουργία νέων λογοτεχνικών μορφών. Ο χαρακτήρας αυτών των ειδών είναι συνήθως διαμεσικός, καθώς κάνουν χρήση πολλών διαφορετικών μέσων, κειμένου, εικόνας, ήχου ή βίντεο, και είναι συχνά διαδραστικά. Πολλές φορές τα είδη αυτά εξαφανίζονται όσο γρήγορα εμφανίζονται. Στον ελληνόφωνο χώρο, οι λογοτεχνικές μορφές με χρήση νέων τεχνολογιών εφαρμόζονται ακόμη περιορισμένα. Ως παραδείγματα μπορεί να αναφερθούν τα εξής αμετάφραστα είδη: hyperpoetry, cyberpoetry,( χαρακτηρίζεται από τη χρήση ψηφιακών μέσων για δημιουργία και ανάπτυξη),code poetry, kinetic poetry, interactive poetry, sms-lyrics

. (σχέδιο Στέφανου Ρόκου,πηγή εδώ)

ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ,ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ: ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου