Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ,ΕΝΟΤΗΤΑ 3,ΑΡΧΑΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

"ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ",ΕΝΟΤΗΤΑ 3,ΑΡΧΑΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ , ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΝΙΣΜΟΥ,ΑΣΚΗΣΕΙΣ,ΒΙΝΤΕΟ



ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ,ΑΡΧΑΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΕΝΟΤΗΤΑ 3

   ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
     ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ 3:  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
Ἀθηναῖοι, ὡς καὶ οἱ ἑτέρας πόλεις κατοικοῦντες, πολλὰ ἐν τῷ βίῳ ἐπιτηδεύουσι, ἵνα τὰ ἀναγκαῖα πορίζωνται:Ναυσικύδης ναύκληρος ὢν περὶ τὴν τοῦ σώματος τροφὴν ἑαυτῷ καὶ τοῖς οἰκείοις ἐσπούδαζε, τοῦτ' αὐτὸ δ' ἐποίουν Ξένων ὁ ἔμπορος καὶ Ξενοκλῆς ὁ κάπηλος. Πολύζηλος ἀπὸ ἀλφιτοποιίας ἑαυτὸν καὶ οἰκέτας ἔτρεφε, ἔτι δὲ πολλάκις τῇ πόλει ἐλειτούργει. Γλαύκων ὁ Χολαργεὺς ἐγεώργει καὶ βοῦς ἔτρεφε, Δημέας δὲ ἀπὸ χλαμυδουργίας διετρέφετο, Μεγαρέων δ' οἱ πλεῖστοι ἀπὸ ἐξωμιδοποιίας. Οὐκ ὀλίγοι τῶν πολιτῶν τέχνην τινὰ ἐξεμάνθανον, οἷον τὴν τῶν λιθοξόων, κεραμέων, τεκτόνων, σκυτοτόμων, καὶ πλεῖστα ἐπιτήδεια τῷ βίῳ ἐξειργάζοντο.

Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ:

1)α)Διαβάστε το εισαγωγικό σημείωμα(σελ.20) στην ενότητα 3 του σχολικού  βιβλίου της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και τα ερμηνευτικά σχόλια(σελ.21). β)Σκεφτείτε επαγγέλματα που ασκούμε, σήμερα, για βιοποριστικούς λόγους. Να τα γράψετε στο τετράδιό σας. γ)Μελετήστε τους κανόνες τονισμού εδώ:https://filologikaek.blogspot.com/2021/09/blog-post_19.html δ)Παρακολουθήστε το βίντεο που σας ετοίμασα για την κατανόηση του κειμένου.

2)Ξενοφών ο Αθηναίος: γεννήθηκε γύρω στο 430π.Χ.Καταγόταν από εύπορη οικογένεια.Πιθανότατα ,υπηρέτησε στο αθηναϊκό ιππικό.΄Ηταν ιστορικός συγγραφέας και γνωρίστηκε με τον φιλόσοφο Σωκράτη μετά το 410π.Χ.Πολιτικά  έδρασε ως ολιγαρχικός και φίλος των Σπαρτιατών.Τα πιο γνωστά του έργα είναι η Κύρου Ανάβασις και τα Ελληνικά, με τα οποία συνεχίζει το έργο του ιστορικού Θουκυδίδη.΄Εγραψε και πολλά φιλοσοφικά και τεχνικά έργα,στα οποία περιέχονται συμβουλές για διάφορες δραστηριότητες.
 Απομνημονεύματα: έργο του Ξενοφώντα ,φιλοσοφικού περιεχομένου.
Είναι μια συλλογή συζητήσεων, συμβουλών   και επεισοδίων οργανωμένων κατά θεματικές ενότητες.Αναφέρονται σε θέματα σχετικά με την καθημερινή ζωή ,όπως η αυτοσυγκράτηση ,ο σεβασμός στους γονείς,η υπακοή στους νόμους,η φιλία,η εκπαίδευση,η μόρφωση,οι επαγγελματικές ικανότητες και πολλά άλλα.

3)α)Στην αρχαία Αθήνα ,μετά τη βασική εκπαίδευση,τα αγόρια των εύπορων οικογενειών,κυρίως,ακολουθούσαν ανώτερες σπουδές κοντά στους φιλοσόφους και τους σοφιστές.Τα υπόλοιπα στρέφονταν στον βιοπορισμό ακολουθώντας ,συχνά,τα επαγγγέλματα  των γονέων τους.Στη σύγχρονη  εποχή  ισχύει κάτι ανάλογο ή είναι διαφορετικά τα πράγματα;Αφού το συζητήσετε με τα μέλη της ομάδας σας,να καταγράψετε τις απόψεις που υπάρχουν.

β)Κάθε ξένος που διέμενε πάνω από ένα μήνα στην Αθήνα ήταν υποχρεωμένος να εγγραφεί ως μέτοικος και να πληρώνει το μετοίκιον, μηνιαίο δηλαδή φόρο μίας δραχμής :  (http://www.ime.gr/chronos/05/gr/economy/index_200.html ).
   
4)Εσείς,μετά τις σπουδές σας στο γυμνάσιο και το λύκειο,θέλετε να κάνετε ανώτερες σπουδές ή να ακολουθήσετε κάποιο βιοποριστικό επάγγελμα;Δικαιολογήστε την απάντησή σας.

5)Να σχολιάσετε την άποψη του Ησίοδου(σπουδαίος αρχαίος ποιητής),όπως φαίνεται στο έργο του «Έργα και Ημέραι»: «Η δουλειά δεν είναι ντροπή.Ντροπή είναι να μην κάνεις τίποτα».Συμφωνείτε ή όχι με αυτήν;( ἔργον δ’ οὐδὲν ὄνειδος, ἀεργίη δὲ τ’ ὄνειδος
Ἡσίοδος, Ἔργα καὶ Ἡμέραι, στ. 311).
 
6)Μελετήστε τους κανόνες τονισμού  και τις σχετικές ασκήσεις ΕΔΩ.

Β.ΔΡΑΣΕΙΣ:

1) Διαβάστε το κείμενο 3 και τα γλωσσικά σχόλια του βιβλίου σας.

2)Συνεργαστείτε με τα μέλη της ομάδας σας και υπογραμμίστε στο κείμενο τα επαγγέλματα των αρχαίων Αθηναίων, όπως αναφέρονται.Στο τετράδιό σας να γράψετε τη σημασία τους στα νέα ελληνικά.

3)Να σημειώσετε τα ονόματα των  επαγγελματιών, καθώς και τα ρήματα που αναφέρονται σ’ αυτά.(π.χ. Ναυσικύδης- σπούδαζε).

4)Ποια ήταν, κατά τη γνώμη σας, η σημασία αυτών των επαγγελμάτων για την οικονομία της πόλης των Αθηνών;

5)Σήμερα, υπάρχουν αντίστοιχα επαγγέλματα με αυτά που ασκούσαν στην αρχαία Αθήνα;Αν ναι, ποια είναι αυτά;

6)Να μελετήσετε στις σελίδες 22-23 του σχολικού βιβλίου τα στοιχεία ετυμολογίας. Στη συνέχεια να κατατάξετε τις παρακάτω λέξεις σε απλές και σύνθετες: σκυτοτόμος-ναύκληρος-κάτοικος-βίος-γεωργός.

Γ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

1)Να αφηγηθείτε με συντομία σ’ έναν συμμαθητή σας που έλειπε από το μάθημα ,το περιεχόμενο του κειμένου της ενότητας.


2)
Να δώσετε τίτλο στην παραπάνω εικόνα.


3) Δώστε  έναν δικό σας τίτλο στο κείμενο της ενότητας.

4)Βρείτε εικόνες στο διαδίκτυο που είναι σχετικές με τα επαγγέλματα στην αρχαία Αθήνα αλλά και στη σύγχρονη Ελλάδα και σχολιάστε τις μέσα στην τάξη.
Χλαμύδα,χιτώνας,αρχαία Ελλάδα,Αρχαία Α΄Γυμνασίου
Χλαμύδα και χιτώνας,Χαρά Βασιλείου(maxmag,2020)

5)Δοκίμασε τις γνώσεις σου για τα επαγγέλματα των αρχαίων Αθηναίων  και για την παραγωγή λέξεων με το παιχνίδι εδώ.


Το κείμενο στη νεοελληνική γλώσσα:

Οι Αθηναίοι, όπως και αυτοί που κατοικούν στις άλλες πόλεις, ασκούν πολλά επαγγέλματα στη ζωή τους, για να εξασφαλίζουν τα αναγκαία: Ο Ναυσικύδης, που ήταν πλοιοκτήτης, μεριμνούσε  για τη συντήρηση του εαυτού του και των δικών του, και το ίδιο ακριβώς έκαναν  ο Ξένων ο έμπορος και ο Ξενοκλής ο μικροπωλητής. Ο Πολύζηλος συντηρούσε τον εαυτό του και τους οικιακούς του δούλους με την παρασκευή κριθάλευρου και ακόμα μερικές φορές προσέφερε δημόσια υπηρεσία στην πόλη με δικά του χρήματα. Ο Γλαύκων από το Χολαργό ήταν γεωργός και έτρεφε βόδια, ο Δημέας ζούσε  από την τέχνη της κατασκευής χλαμύδων  και οι περισσότεροι από τους Μεγαρείς από την τέχνη της κατασκευής εξωμίδων.  Αρκετοί από τους πολίτες μάθαιναν καλά κάποια τέχνη, όπως την τέχνη του μαρμαρά, του κεραμέα, του μαραγκού, του τσαγκάρη, και εξασφάλιζαν πάρα πολλά αναγκαία αγαθά για τη ζωή τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ

     Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο στοιχεία για τους    τεχνίτες στην αρχαία Αθήνα:



και για την οικονομία της κλασσικής Αθήνας:
http://www.ime.gr/chronos/05/gr/economy/

Παρακολουθήστε και το ενδιαφέρον σχετικό βίντεο και αυτό




Δείτε και αυτό:https://youtu.be/LQRvoNeqIQ0

ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ .ΠΑΤΗΣΤΕ PLAY    https://www.cram.com/flashcards/games/jewel/-3-7963102

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου