Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

«Η σημασία της διατροφής και της άθλησης στη ζωή μας», Σημειώσεις για την έκθεση, ενότητες 4 και 8 ,Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου

«Η σημασία της διατροφής και της άθλησης στη ζωή μας», Σημειώσεις για την έκθεση, ενότητες 4 και 8 ,Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου 


Νεοελληνική γλώσσα Α΄ Γυμνασίου . Σημειώσεις για την έκθεση των ενοτήτων 4+8

«Η σημασία της διατροφής και της άθλησης στη ζωή μας»


 Φροντίζω για την υγεία μου σημαίνει  ενδιαφέρομαι να έχω  καλή φυσική κατάσταση και ο οργανισμός μου να λειτουργεί σωστά.Αυτά προϋποθέτουν να  εφαρμόζουμε κάποιους κανόνες στη ζωή μας:

  • ·    Να ακολουθούμε υγιεινή διατροφή χωρίς υπερβολές.
  • ·  Να μην ξεχνάμε τη συστηματική σωματική άσκηση με βάση και τα ενδιαφέροντά μας(επιλογή τρόπου άθλησης που να μας ικανοποιεί).
  • ·  Περιορίζουμε ,όσο μπορούμε, την καθιστική ζωή και το άγχος και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με αισιοδοξία.
  • ·     Αποφεύγουμε την εξάρτηση από το κάπνισμα και το αλκοόλ. ή άλλες ουσίες επικίνδυνες για τον οργανισμό μας.
  • ·     Να εξασφαλίζουμε ελεύθερο χρόνο για όλη την οικογένειά μας ,κάτι που θα μας βοηθήσει να έχουμε και ψυχική υγεία. Επιζητάμε τις βόλτες κοντά στη φύση, την επαφή μας με αγαπημένα πρόσωπα και τη δημιουργία φιλικών σχέσεων και επικοινωνίας.

Διατρέφομαι σωστά σημαίνει ότι επιλέγω τις τροφές που θα με βοηθήσουν να είμαι υγιής. Από τη διατροφή εξαρτάται η επιβίωση του ανθρώπου, η σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, η πρόληψη ασθενειών. Ακόμα, η κοινωνική ανάγκη της επικοινωνίας πολύ συχνά καλύπτεται από τη συνάντηση με φίλους και συγγενείς στο τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο το φαγητό συνδέεται και με την επικοινωνία, την επαφή μας με αγαπημένα πρόσωπα. Επίσης, αποτελεί για πολλούς και μορφή διασκέδασης, γιατί προσφέρει ευχαρίστηση.

Ισορροπημένη θεωρείται η διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων και ακολουθεί το μέτρο, μακριά από υπερβολές. Οι διατροφικές μας συνήθειες σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο ζούμε, με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε αλλά και με τα πρότυπα της κοινωνίας και τον τρόπο που αυτά προβάλλονται. (μόδα, διαφήμιση, Μ.Μ.Ε).

Αυτή που θεωρείται γνωστή για τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία του ατόμου είναι η μεσογειακή διατροφή .Περιλαμβάνει λαχανικά. όσπρια, φρούτα  τυρί, ελαιόλαδο, ,  ψάρια, κοτόπουλο , λίγο κόκκινο κρέας…Βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και αποτελεί τρόπο πρόληψης πολλών ασθενειών. Όταν συνδυάζεται και με τη σωματική άσκηση αποτελεί ιδανικό τρόπο εξασφάλισης της υγείας αλλά και της ομορφιάς.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι λόγοι που δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να διατρέφονται υγιεινά. Η πολύωρη εργασία οδηγεί στην αποφυγή του μαγειρέματος και στο γρήγορο φαγητό που δεν προσφέρει βιταμίνες και άλλα χρήσιμα στοιχεία στον οργανισμό. Οι αυξημένες υποχρεώσεις των γονιών δεν επιτρέπουν ,επίσης, τη συνάντηση στο οικογενειακό τραπέζι με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από αυτό.(απομόνωση, κακή διατροφή, αντικοινωνική συμπεριφορά, τσακωμοί).

Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε το σώμα μας και να αποφύγουμε την παχυσαρκία, τη νευρική ανορεξία και άλλα προβλήματα, οφείλουμε να το αγαπάμε και να το φροντίζουμε ακολουθώντας τη σωστή διατροφή αλλά και την άσκηση που είναι απαραίτητη. Τα πρότυπα ομορφιάς δεν είναι υγιή πάντοτε και συχνά μας οδηγούν ,ειδικά τους νέους/ες ,σε λανθασμένες επιλογές τρόπου διατροφής και ζωής, γενικότερα.

Το κράτος οφείλει να βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση προβάλλοντας υγιή πρότυπα, προτείνοντας τη σωστή διατροφή και ενισχύοντας τον αθλητισμό με κάθε τρόπο.

Ο αθλητισμός έχει ως αποτέλεσμα την καλή φυσική κατάσταση και συνεπώς την υγεία.

Βοηθά το άτομο ψυχικά ,γιατί όσοι αθλούνται αποκτούν δύναμη και αυτοπεποίθηση .

Επίσης, συντελεί στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας των ανθρώπων, αφού μέσα από τα αθλήματα αποκτούν οι νέοι/ες ομαδικό πνεύμα και συνεργάζονται, κυρίως, στα ομαδικά αθλήματα. Επιπλέον, γίνονται πιο γρήγοροι, πιο αποφασιστικοί, πιο εύστροφοι. Για πολλούς ο αθλητισμός αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης. Δίνει στους ανθρώπους ευχαρίστηση αλλά και την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες και να ωριμάσουν. Αυτά ωφελούν ψυχικά τους αθλούμενους και συντελούν στην καλή υγεία τους.

Όταν στον αθλητισμό κυριαρχεί ο ανταγωνισμός παύει να προωθεί ιδανικά και αξίες ,όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η φιλία. Μετατρέπεται σε κυνήγι του χρήματος, δηλαδή εμπορευματοποιείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην σχετίζεται με ο,τιδήποτε υγιές αλλά να ασθενεί. Έτσι, συχνά αντιμετωπίζουμε περιστατικά βίας και καταστροφής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτού του είδους ο αθλητισμός δεν βοηθά στην βελτίωση του ανθρώπου ,ούτε στην υγεία του.

Οι σωστές επιλογές και στη διατροφή μας αλλά και στον τρόπο άθλησής μας σχετίζονται με την παιδεία που λαμβάνουμε. Είναι απαραίτητο από μικρή ηλικία να μαθαίνουμε το σωστό και το λάθος σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η σωστή επιλογή θα στηριχθεί σε σωστές αποφάσεις και στη γνώση του ωφέλιμου και του βλαβερού. Η καλλιέργεια ιδανικών είναι απαραίτητη ,όπως και η τροφή. Η άσκηση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της πνευματικής και σωματικής βελτίωσης του ανθρώπου.

Επομένως, όλοι έχουμε ευθύνη στο να καθοδηγήσουμε τους νέους, ώστε να κάνουν σωστές επιλογές στη διατροφή τους  αλλά και να αθλούνται συστηματικά ανεξάρτητα από τα λανθασμένα πρότυπα που συχνά προβάλλονται και δίνουν άσχημα αποτελέσματα ,όταν γίνονται αντικείμενα μίμησης.

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ 4+8

Οι μαθητές μιλούν για τη διατροφή ,την άθληση ,την υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου