Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

"Οι πρώτες μέρες στο καινούργιο σχολείο". Σημειώσεις για την έκθεση, ενότητα 1η,Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου

"Οι  πρώτες μέρες στο καινούργιο σχολείο". Σημειώσεις για την έκθεση, ενότητα 1η, Γλώσσα  Α΄ Γυμνασίου 




    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ- ΕΚΘΕΣΗ  Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 
Ενότητα 1: Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο


      Το σχολείο είναι ο χώρος μέσα στον οποίο οι νέοι μαθητές:

  •  καλλιεργούνται, πλουτίζουν τις γνώσεις τους, γεμίζουν  εμπειρίες, αποκτούν κριτική ικανότητα   κοινωνικοποιούνται,  ωριμάζουν.

Επίσης:

  • μαθαίνουν να συνεργάζονται μέσα από τις ομαδικές ασκήσεις και εργασίες τους.
  • γνωρίζουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας τους αλλά και άλλους πολιτισμούς.
  • μαθαίνουν να συγκρίνουν, να αποδέχονται το διαφορετικό, να εκτιμούν το καλύτερο ,να παλεύουν ,ώστε να βελτιωθούν, σωματικά, πνευματικά και ηθικά.

 Αυτό σημαίνει ότι και στο σχολείο αποκτούν ενσυναίσθηση με την κατανόηση των αναγκών και του άλλου, του διπλανού και την ανάπτυξη του αισθήματος της προσφοράς.

Στο σχολείο, ακόμα, προσανατολίζονται επαγγελματικά και στρέφονται προς αυτά που τους ικανοποιούν περισσότερο την ανάγκη για μάθηση.

Το σχολείο πρέπει να προετοιμάζει τους μαθητές για την κοινωνία του μέλλοντος δίνοντάς τους και τα  εφόδια για τη μελλοντική τους ζωή, ωριμότητα, κριτική ικανότητα, γνώσεις, ανθρωπιά.

Από το δημοτικό στο γυμνάσιο

Η μετάβαση από τη μία βαθμίδα στην επόμενη σίγουρα κρύβει δυσκολίες, αγωνίες, αλλαγές, ανασφάλεια  και οι μαθητές/τριες χρειάζεται να βοηθηθούν στην αντιμετώπισή τους..

Από τη μια πλευρά νιώθουν χαρά ,ενθουσιασμό, περιέργεια για την καινούργια ζωή στο γυμνάσιο. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η ανασφάλεια, η αγωνία για την επόμενη μέρα, οι δυσκολίες που φέρνουν οι αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας και ζωής μέσα στον χώρο του σχολείου.

Σε αυτά τα νέα δεδομένα ο μαθητής/τρια έχει ως βοηθό την οικογένεια αλλά και την ομάδα των καθηγητών του/της που θα του/της συμπαρασταθούν σε κάθε δυσκολία. Σε αυτούς απευθύνεται, για να λύσει τις απορίες, να διαλύσει τους φόβους και να προχωρήσει για την κατάκτηση της γνώσης μέσα από κάθε εμπειρία που  προσφέρεται  στη νέα βαθμίδα της εκπαίδευσής του/της.

Η μείωση του ελεύθερου χρόνου είναι το πρώτο πρόβλημα που έχει να λύσει ο μαθητής που έρχεται στο γυμνάσιο. Με τη βοήθεια της οικογένειας και των καθηγητών  καταφέρνει να ελέγξει αρκετά αυτές τις αλλαγές και να προσαρμοστεί σε πιο απαιτητικό πρόγραμμα .Η προσαρμογή γίνεται σταδιακά ,γι ‘ αυτό χρειάζεται υπομονή, θέληση και επιμονή από τον νέο/α μαθητή/τρια ,ώστε να καταφέρει να κερδίσει όσα  προσφέρει η νέα  ζωή στον χώρο του γυμνασίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου