Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Οι πρώτες μέρες στο καινούργιο σχολείο, το Γυμνάσιο, Γλώσσα Α΄Γυμνασίου, Ενότητα 1η

Οι πρώτες μέρες στο καινούργιο σχολείο, το Γυμνάσιο, Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου, Ενότητα 1η,Φύλλο εργασίας, Κόμικ, Τα είδη των προτάσεων-κουίζ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΚΟΜΙΚ!!!

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ -ΚΟΥΙΖ


                 ΦΥΛΛΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΣΤΗ  ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΓΛΩΣΣΑ  ΤΑΞΗ Α΄

    ΕΝΟΤΗΤΑ 1:ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ  


1)Να δώσετε  έναν τίτλο στην παρακάτω εικόνα:









2) Κείμενο  1:
    Η Μαργκό ξεκίνησε για το σχολείο, τρομοκρατημένη με τη σκέψη ότι θα είχε αυστηρούς καθηγητές, ταραγμένη από το φόβο, μήπως είχε γίνει λάθος και δεν υπήρχε θέση γι' αυτήν στην Α΄ γυμνασίου. Τη συνόδεψε η μητέρα της. Τα παιδιά και οι γονείς στέκονταν όρθιοι στην αυλή του σχολείου. Η Μαργκό έψαχνε με τα μάτια γνώριμα πρόσωπα. Είδε δυο φίλες της απ’ το παλιό της σχολείο και κατευθύνθηκε προς το μέρος τους.
    Ξαφνικά, σημειώθηκε μια κίνηση προς το προαύλιο. Μια αυστηρή φωνή συνέστησε στους γονείς να μείνουν έξω από το προαύλιο και στα παιδιά να συγκεντρωθούν σιωπηλά μέσα. Οι γονείς, όμως, αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους και δημιουργήθηκε μια τρομερή σύγχυση.
    Ένας ολοστρόγγυλος κύριος με μουστάκι διάβαζε τα ονόματα των μαθητών: «Αν δεν ακούσετε το όνομά σας εξαιτίας του θορύβου, θα διαγραφείτε από τους καταλόγους!» Η Μαργκό προσπαθούσε να συγκεντρωθεί. Φοβόταν μήπως δεν ακούσει το όνομά της, φοβόταν μήπως δεν το πουν, φοβόταν σχεδόν μήπως ξεχάσει το ίδιο της το όνομα, και το επαναλάμβανε από μέσα της για να μην της διαφύγει.
.( Σούζυ  Μόργκενστερν,  Τα Σαΐνια της Α΄ Γυμνασίου, μτφρ. Ρένα Χατχούτ, Αθήνα 1997: Καστανιώτης, σσ. 20-21 (διασκευή)).
Να διαβάσετε το παραπάνω κείμενο προσεκτικά. Ποιες οι διαφορές του σχολείου που αναφέρεται στο κείμενο από το δικό σας σχολείο;

Κείμενο 2:

Η ΑΣΤΡΑΔΕΝΗ
  Σήμερα είναι σπουδαία μέρα για μένα. Θα πάω στο καινούριο σχολείο, στο αθηναϊκό. Πρέπει να είναι καταπληκτικό. Δεν μπορεί τόσα παιδιά να μην πηγαίνουν σε ωραίο σχολείο. Τι Αθήνα θα ήταν τότε!..
  Στη Σύμη το σχολείο μας είναι πέτρινο, από πέτρα πελεκητή. Με κεραμιδένια στέγη. Έχει και αέτωμα*, τρίγωνο με σχέδιο στρογγυλό στη μέση. Στην πόρτα –την έξω– τη σιδερένια με τα σχέδια, έχει μια σκαλιστή πέτρα που γράφει «Αυγούστου 31, του 1876». Τόσο παλιό είναι. Αφού δεν έχει πια τα ψηφιδωτά του στις αυλές. Φαγώθηκαν απ’ τα πόδια των παιδιών. Τόσα παιδιά... τόσα χρόνια... τι να σου κάνουν τα βοτσαλάκια... λιώσανε... Έχουμε φτιάξει, όμως, παρτέρια γύρω γύρω και φυτεύει κάθε τάξη το δικό της. Κι επειδή είναι πολύς ο κήπος και μεγάλα τα παρτέρια, τα χωρίζουμε και παίρνει κάθε ομάδα ένα κομματάκι. Τον Μάιο θ' ανθίσουν.
   Εγώ ,όμως ,δε θα τα δω. Γιατί πια μένω στην Αθήνα. Άι στο καλό, τι μου ’ρθε;... Σιγά μη βάλω και τα κλάματα... που δε θα δω τα μοσχομπίζελα του σχολειού ανθισμένα... Σιγά!... Να δεις που το σχολείο της Αθήνας θα έχει χιλιάδες λουλούδια. Τα πιο ωραία και τα πιο περίεργα που υπάρχουν..
.  Η μάνα μου μου χτένισε τα μαλλιά. Χωρίστρα στη μέση και δυο όμοιες πλεξούδες. Με κοκαλάκι κόκκινο στην άκρη. Η ποδιά μου, πλυμένη, σιδερωμένη κι ο γιακάς στη θέση του. Η τσάντα μου, το κουλούρι μου... όλα έτοιμα. Η σάκα μου είναι κόκκινη, γαλανή και άσπρη. Άσπρη είναι μια τσέπη που έχει μπροστά. Μου την είχε αγοράσει η Μαρία, η φίλη μας που μένει στο δεύτερο πάτωμα. Ο πατέρας ψάχτηκε να βεβαιωθεί ότι έχει το χαρτί του σχολείου της Σύμης. Αργεί η Μαρία. Άντε κι έχω αγωνία...
*αέτωμα: τριγωνικό τμήμα της στέγης ενός κτίσματος
 Ευγενία Φακίνου, Η Αστραδενή, εκδ. Κέδρος, Αθήνα, 1987 (απόσπασμα)

Ποιες σκέψεις και συναισθήματα εκφράζει το κορίτσι στο παραπάνω κείμενο;

3)Από πόσες παραγράφους αποτελείται το πρώτο και από πόσες το δεύτερο κείμενο; Να δώσετε έναν πλαγιότιτλο στην καθεμία.(για την παράγραφο και τα μέρη της δες τη σημείωση στο τέλος του φύλλου εργασίας).

4)Βρίσκετε διαφορές στο περιεχόμενο των δύο κειμένων; Ποιες είναι αυτές; Να τις αναζητήσετε σε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας σας.

5)α)Να υπογραμμίσετε στο απόσπασμα από την Αστραδενή της Ευγ.Φακίνου 5 ρήματα και 5 επίθετα. Με αυτά και άλλες δικές σας λέξεις να συντάξετε μία παράγραφο 8-10 σειρών που να αναφέρεται στις πρώτες μέρες στο καινούργιο σχολείο σας. β)Να γράψετε παράγωγες λέξεις (απλές και σύνθετες) από  το θέμα της λέξης  σχολείο. 

6)Πώς περιμένετε να είναι η ζωή σας στο γυμνάσιο; Να εκφράσετε τις σκέψεις σας σε μια παράγραφο 8-10 σειρών.

7)Διάλογος μεταξύ μαθητών:
Γιώργος: Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα γίνει ο αγιασμός στο καινούργιο μας σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο.

Κώστας:΄Εμαθες την ώρα του αγιασμού;

Γιώργος: Ναι, είναι στις 8.45π.μ.

Κώστας: Ωραία, θα συναντηθούμε την Τετάρτη στις 8.15 π.μ.

Γιώργος: Θα σε περιμένω.

α)Ποιο είναι το μήνυμα που μεταδίδεται σ’ αυτόν τον διάλογο;

β)Ποιος ο πομπός και ποιος ο δέκτης του μηνύματος;

γ)Ποιος είναι ο κώδικας επικοινωνίας των δύο μαθητών;

δ)Να βρείτε μία επαυξημένη και μία ελλειπτική πρόταση σ’ αυτόν τον διάλογο.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΩ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η παράγραφος είναι κείμενο ενιαίο, με αρχή, ανάπτυξη και τέλος. ΄Εχει αυτονομία, γιατί αναπτύσσεται σ’ αυτήν  μια πλευρά του θέματος ή μια ιδέα.

Δομή (τα μέρη) της παραγράφου:

Θεματική περίοδος: Συνήθως ,είναι η πρώτη περίοδος. Δίνει το θέμα της παραγράφου(πρόλογος).

Λεπτομέρειες: Σ’ αυτές αναπτύσσεται το κύριο θέμα.

Κατακλείδα :Είναι το συμπέρασμα. Συνήθως,  είναι η τελευταία περίοδος της παραγράφου.

Σ’ ένα κείμενο, για να ξεχωρίζουμε μία παράγραφο από την άλλη, αφήνουμε περιθώριο στην αρχή της.

Με την παράγραφο εκφράζουμε ένα κύριο νόημα, που μπορεί να δηλωθεί μ’ έναν πλαγιότιτλο.



                                                                 ΕΥΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Μπράβο! Ωραία δουλειά! Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω για την εξαιρετική σου δημοσίευση σήμερα στην "Ελένη" του Ευριπίδη!Καλή χρονιά με δημιουργίες που μας δίνουν χαρά!

      Διαγραφή