Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ , ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ:ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                             


                                 ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

                            ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                                   Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ:ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

                            

                                 




Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ:

1)Μελετήστε το κείμενο από το σχολικό βιβλίο στις σελίδες:173-176 ή ΕΔΩ  .
2)ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ Γ.ΣΕΦΕΡΗ:Ο Γιώργος Σεφέρης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη(1900), γιος του δικηγόρου και διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Παρισιού Στέλιου Σεφεριάδη .Μετά το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου το 1914 η οικογένεια Σεφεριάδη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.Από το 1918 ως το 1924 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε νομικά και ήρθε σε επαφή με τη σύγχρονή του γαλλική λογοτεχνική παραγωγή. Το καλοκαίρι του 1924 μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο έφυγε για το Λονδίνο, όπου έμεινε ως το χειμώνα του επόμενου χρόνου. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα άρχισε να γράφει το Ημερολόγιο, και το γνωστό ως  Έξι νύχτες στην Ακρόπολη πεζογράφημα και πρωτοδιάβασε τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη.. Το 1928 έγραψε Το ύφος μιας μέρας. Το 1931 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Στροφή.Το 1932 δημοσίευσε τη Στέρνα και το 1935 το Μυθιστόρημα.Το 1940 εξέδωσε τα Ημερολόγιο Καταστρώματος Α’, Ποιήματα 1 και Τετράδιο Γυμνασμάτων (1928-1937). Το 1944 εκδόθηκαν οι Δοκιμές στο Κάιρο και το Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’. Το 1960 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ των γραμμάτων από το πανεπιστήμιο του Cambridge και το 1963 με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Ένα χρόνο αργότερα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Οξφόρδης και ταξίδεψε στην Ισπανία. Το 1969 δημοσιεύτηκε η δήλωσή του κατά της χούντας του Παπαδόπουλου και ο Σεφέρης παύτηκε από πρέσβης επί τιμή, ενώ του απαγορεύτηκε και να κάνει χρήση του διπλωματικού του διαβατηρίου. Το 1971 έγραψε το τελευταίο του ποίημα με τίτλο Επί ασπαλάθων. Πέθανε το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Ο Γιώργος Σεφέρης υπήρξε ηγετική μορφή στην ποίηση και τη θεωρία της λογοτεχνίας στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα. πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).



3)Το Bραβείο Νόμπελ είναι ένα σύνολο από ετήσια διεθνή βραβεία που απονέμονται σε μια σειρά από κατηγορίες σε αναγνώριση των πολιτισμικών ή/και επιστημονικών επιτευγμάτων. Η διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ θεσμοθέτησε τα βραβεία το 1895.( πηγή:Βικιπαίδεια)

4)Οι Ερινύες στην ελληνική μυθολογία ήταν μυθικές θεότητες που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων. Επίσης, είναι γνωστές και ως Ευμενίδες.
                                

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ                                                                    ΕΡΙΝΥΕΣ



5)Ηράκλειτος: Ο Ηράκλειτος ,ο Εφέσιος ήταν Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος που έζησε τον 6ο με 5ο π.Χ. αιώνα στην Έφεσο, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας. Ο Ηράκλειτος είναι γνωστός για την ιδέα της συνεχούς αλλαγής που διέπει ως νόμος το σύμπαν. (πηγή:Βικιπαίδεια)

6)Παρακολουθείστε το βίντεο για τον  Γ.Σεφέρη και ακούστε μελοποιημένο ποίημα του:ΕΔΩ   και ΕΔΩ    και       https://youtu.be/q3A1OBA4fkA


Β.ΔΡΑΣΕΙΣ(εργαστείτε ομαδικά):

1)Χωρίστε το κείμενο σε νοηματικές ενότητες και δώστε τίτλο στην καθεμία.

2)Με ποια «ευκαιρία» εκφωνεί τον λόγο του ο ποιητής;

3)Ποια είναι η αντίφαση για την οποία μιλά ο Σεφέρης στην πρώτη παράγραφο του λόγου του;

4)Βρείτε στο κείμενο 10 λέξεις ή φράσεις που αναφέρονται στην Ελλάδα(αρχαία και σύγχρονη)και τους ΄Ελληνες και γράψτε τις στο τετράδιό σας.

5)Γιατί ο σύγχρονός του κόσμος χρειάζεται την ποίηση, σύμφωνα με τον Σεφέρη; Ποιος ο ρόλος της σ’ αυτόν τον κόσμο;

6)Γράψτε στο τετράδιό σας δύο προτάσεις του κειμένου που αξίζει, κατά τη γνώμη σας, να θυμάστε. Δικαιολογήστε την επιλογή σας.
Ιω.Μακρυγιάννης

7)Ποιες οι σκέψεις του ποιητή για την ελληνική γλώσσα και παράδοση; Απαντήστε με φράσεις του κειμένου.

8)Γιατί ο ποιητής χρωστά ευγνωμοσύνη στη Σουηδική Ακαδημία;

9)Να βρείτε τρία σχήματα λόγου και τρεις λόγιους τύπους στο κείμενο και να επισημάνετε τον λειτουργικό τους ρόλο.




Γ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
1) Μιλήστε με συντομία σ’ έναν φίλο σας για  το περιεχόμενο της ομιλίας του Γ.Σεφέρη.

2)Σχολιάστε σε 8-10 σειρές το νόημα της φράσης του Σεφέρη που βρίσκεται στο τέλος του φύλλου εργασίας.

3) Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...(από το ποίημα : «ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» του Οδ.Ελύτη)  .
Βρίσκετε κοινά στοιχεία ανάμεσα στο απόσπασμα από το ποίημα του Ελύτη και τον λόγο του Σεφέρη;

4)Ζωγραφίστε μια εικόνα που σας φέρνει στο μυαλό το κείμενο ή γράψτε ένα δικό σας  σύντομο κείμενο για τη γλώσσα, την παράδοση  ή για  την αξία της ποίησης για τον άνθρωπο.

5)Σε λίγες σειρές εκφράστε τις εντυπώσεις σας από τα βίντεο που παρακολουθήσατε στις Υπομνήσεις του φύλλου εργασίας και από τα  παρακάτω ποιήματα του Σεφέρη.
ΑΡΝΗΣΗ
Στὸ περιγιάλι τὸ κρυφὸ
κι ἄσπρο σὰν περιστέρι
διψάσαμε τὸ μεσημέρι 
μὰ τὸ νερὸ γλυφό.


Πάνω στὴν ἄμμο τὴν ξανθὴ
γράψαμε τ᾿ ὄνομά της
ὡραῖα ποὺ φύσηξεν ὁ μπάτης
καὶ σβήστηκε ἡ γραφή.  

                  
Μὲ τί καρδιά, μὲ τί πνοή,
τί πόθους καὶ τί πάθος
πήραμε τὴ ζωή μας· λάθος!
κι ἀλλάξαμε ζωή.



 Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός, ὅλο βουνὰ ποὺ ἔχουν σκεπὴ τὸ χαμηλὸ οὐρανὸ μέρα καὶ νύχτα. Δὲν ἔχουμε ποτάμια δὲν ἔχουμε πηγάδια δὲν ἔχουμε πηγὲς μονάχα λίγες στέρνες, ἄδειες κι᾿ αὐτές, ποὺ ἠχοῦν καὶ ποὺ τὶς προσκυνοῦμε. Ἦχος στεκάμενος κούφιος, ἴδιος με τὴ μοναξιά μας ἴδιος με τὴν ἀγάπη μας, ἴδιος με τὰ σώματά μας. Μᾶς φαίνεται παράξενο ποὺ κάποτε μπορέσαμε νὰ χτίσουμε τὰ σπίτια τὰ καλύβια καὶ τὶς στάνες μας. Κι᾿ οἱ γάμοι μας, τὰ δροσερὰ στεφάνια καὶ τὰ δάχτυλα γίνουνται αἰνίγματα ἀνεξήγητα γιὰ τὴ ψυχή μας. Πῶς γεννήθηκαν πῶς δυναμώσανε τὰ παιδιά μας;
Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός. Τὸν κλείνουν οἱ δυὸ μαῦρες Συμπληγάδες. Στὰ λιμάνια τὴν Κυριακὴ σὰν κατεβοῦμε ν᾿ ἀνασάνουμε βλέπουμε νὰ φωτίζουνται στὸ ἡλιόγερμα σπασμένα ξύλα ἀπὸ ταξίδια ποὺ δὲν τέλειωσαν, σώματα ποὺ δὲν ξέρουν πιὰ πῶς ν᾿ ἀγαπήσουν».


  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου