Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΙΛΙΑΔΑ Α 494-612, "ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ" ,ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ,  Α 494-612, "ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ",ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

                    ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ,Α 494-612

 Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ:
1)Διαβάστε τους στίχους Α494-612 στις σελίδες 40-44 του σχολικού βιβλίου ή στο:http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B108/208/1445,4846/ 

2)Σύνδεση με τα προηγούμενα: Αφού η Χρυσηίδα παραδίδεται στον πατέρα της ,η αποστολή που πήγε στη Χρύσα με επικεφαλής τον Οδυσσέα επιστρέφει στο στρατόπεδο των Αχαιών. Ο Αχιλλέας θυμωμένος  παραμένει μακριά από τον πόλεμο. Είναι λυπημένος και λαχταρά τη φλόγα του πολέμου… Οι θεοί γυρίζουν από τη χώρα των Αιθιόπων.(21η ημέρα της Ιλιάδας).


3)Η σχέση του Δία και της Θέτιδας από παλιά :α)Σύμφωνα με τον Πίνδαρο, ο Δίας και ο Ποσειδώνας ήθελαν να  παντρευτούν την Θέτιδα. Η Θέμιδα, η  θεά της δικαιοσύνης, τους πληροφόρησε ότι η Θέτιδα θα γεννήσει γιο πιο δυνατό από τον πατέρα του,ο οποίος θα τον εκθρονίσει  και θα πάρει τη θέση του  και συμβούλεψε να την παντρέψουν με θνητό άνδρα. ΄Ετσι ,ο Δίας κανόνισε τον γάμο της με τον Πηλέα, αν και εκείνη δεν ήθελε. Από αυτόν τον γάμο  γεννήθηκε ο Αχιλλέας, μισός θεός, μισός άνθρωπος, καταδικασμένος, όμως, να πεθάνει νέος.              β)Ο Δίας κάποια εποχή κινδύνευσε να χάσει τον θρόνο του ,γιατί τρεις θεοί απείλησαν να τον δέσουν, ώστε να του περιορίσουν τη δύναμη. Αυτοί ήταν: η ΄Ηρα, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας. Αυτό έδειχνε την πρόθεση διαδοχής στη βασιλεία του κόσμου. Τότε επεμβαίνει η Θέτιδα, καλεί στην κορυφή του Ολύμπου τον  εκατόγχειρο Βριάρεω ή Αιγαίωνα, όπως τον ονόμαζαν, που ήταν πολύ δυνατός. Αυτός κάθισε δίπλα στον Δία και έτσι φοβήθηκαν οι τρεις θεοί και δεν τον έδεσαν. Γι‘ αυτό  ο Δίας χρωστά χάρη στην Θέτιδα.(Α 399-407)

4)Τυπική σκηνή ικεσίας είναι αυτή που εμπεριέχει τα τυπικά στοιχεία της: α)χειρονομία- ο ικέτης γονατίζει και πιάνει το γόνατο και το γένι αυτού που θα παρακαλέσει .β)προσφώνηση του ικέτη (Δία ,πατέρα)  γ)αναφορά σε προηγούμενη βοήθεια(με λόγια ή με έργα) που πρόσφερε ο ικέτης σε αυτόν από τον οποίο ζητά κάτι   δ) το αίτημα(αυτό που ζητά).Να αναζητήσετε στους στίχους που εξετάζουμε τα στοιχεία ικεσίας που υπάρχουν. Ποια άλλη παρόμοια σκηνή θυμάστε από το έπος;

ΘΕΤΙΔΑ
 5)Δείτε το  σχετικό βίντεο: https://vimeo.com/13798255

Β.ΔΡΑΣΕΙΣ:
1)Να δώσετε τίτλο στις δύο σκηνές, στίχοι 494-532 και 532-612 και στα τρία επεισόδια της 2ης  σκηνής.

2)α)Τι ζητά η Θέτιδα από τον Δία; Ποια είναι τα επιχειρήματά της ,για να τον πείσει; β) Ποια θέση έχουν  στον λόγο της η τιμή-δόξα και η δικαιοσύνη; Να αναζητήσετε λέξεις ή φράσεις  του κειμένου για την απάντησή σας.

3)Γιατί η Θέτιδα νιώθει αδικημένη;(Α 517)

4)Να υπογραμμίσετε  στη φιλονικία Δία -΄Ηρας  τους στίχους που ανεβάζουν την ένταση της συγκεκριμένης σκηνής.

5)Να σχολιάσετε στον στίχο 594 την ανθρωπομορφική αντίληψη για τους θεούς.
ΔΙΑΣ -ΘΕΤΙΔΑ


6)Πώς συμβάλλει στην πλοκή του μύθου η σκηνή της έριδας (φιλονικίας) της  ΄Ηρας  με τον Δία;

7)Ποιος είναι ο ρόλος του Ηφαίστου στους στίχους αυτούς;   
Ο ΘΕΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ
  
8)α)Στην παρέμβαση του Ηφαίστου να βρείτε τα σοβαρά και τα κωμικά στοιχεία. β)Στους στίχους 573-612 να σχολιάσετε τις κωμικές εικόνες (580-581,588,591-594 ).                       {Λάβετε υπ’ όψη ότι η εικόνα του οινοχόου –που κερνά κρασί-ταίριαζε σε σύμβολα αρμονίας και ομορφιάς(στον ωραίο Γανυμήδη και την όμορφη ΄Ηβη). }   
     
 9)Ποια στοιχεία για τη ζωή των θεών μας δίνει το συμπόσιο με το οποίο κλείνει η σκηνή στον ΄Ολυμπο;

10)Να αναζητήσετε  τρία σημεία  στα οποία υπάρχει  προοικονομία  και να γράψετε στο τετράδιό σας  στοιχεία ανθρωπομορφισμού των θεών από  αυτούς τους στίχους.

Γ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
1)Να αποδώσετε σε 8-12 σειρές το περιεχόμενο των στίχων Α 494-612.

2)Συγκρίνετε την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο των θεών στο τέλος της ραψωδίας Α με αυτήν στον κόσμο των θνητών. Να διατυπώσετε γραπτά τα συμπεράσματά σας.

3)Είσαι η θεά Θέτιδα.Να εκφράσεις το αίτημά σου προς τον Δία σε α΄πρόσωπο.

4)Δραματοποιήστε στην τάξη τη σύγκρουση Δία-΄Ηρας. 




5)Ζωγραφίστε μια σκηνή που σας εντυπωσίασε από αυτούς τους στίχους ή γράψτε ένα δικό σας σύντομο κείμενο με τις εντυπώσεις σας από τη ζωή  των θεών στον Όλυμπο.

6)  Δ---------

     Ι ---------

             
     Α --------
                           
     Σ---------



Συμπληρώστε την ακροστιχίδα χαρακτηρίζοντας τον θεό.

Λύστε το σχετικό  σταυρόλεξο στον σύνδεσμο:https://filologikaek.blogspot.com/2020/01/494-612_21.html
΄Αλλη άσκηση στον παρακάτω σύνδεσμο:http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20arxaia/Iliada-A-494-612.htm

https://youtu.be/7Ecs4AiwjXA


Κάποια στοιχεία για τον ΄Ηφαιστο:

Υπάρχει και η εκδοχή πως η Ήρα τον απέκτησε μόνη της, χωρίς την συμβολή κάποιου αρσενικού θεού, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει πως ο Ήφαιστος ήταν τόσο άσχημο μωρό, που μόλις το αντίκρισε η Ήρα το πέταξε από τον Όλυμπο χωρίς δεύτερη σκέψη κι εκείνο κατέληξε στα βάθη του ωκεανού. Ευτυχώς, τον περιμάζεψαν η Θέτις (κόρη του Τιτάνα Νηρέα και μητέρα του ήρωα Αχιλλέα) και η Ευρυνόμη (κόρη του Τιτάνα Ωκεανού) οι οποίες και τον ανέθρεψαν.
 Σε ηλικία εννέα ετών, ο Ήφαιστος έστησε ένα εργαστήριο στον βυθό του Αιγαίου, όπου κατασκεύαζε υπέροχα κοσμήματα για τις θεές που τον ανέθρεψαν. Όταν η Ήρα είδε τα κοσμήματα που φορούσε η Θέτις κι έμαθε ότι τα φτιάχνει ο γιος που είχε απορρίψει, τον κάλεσε πίσω στον Όλυμπο, του έφτιαξε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο και του έδωσε την πανέμορφη θεά του έρωτα Αφροδίτη ως σύζυγο.
Άλλοι λένε πως ο Ήφαιστος έστειλε στη μητέρα του έναν πανέμορφο, χρυσό θρόνο που έφτιαξε ο ίδιος. Όταν εκείνη κάθισε επάνω, παγιδεύτηκε με αόρατα δεσμά και αναγκάστηκε να καλέσει τον Ήφαιστο να την ελευθερώσει. Εκείνος δέχτηκε και έμεινε από τότε στον Όλυμπο. Όποια εκδοχή και αν δεχτούμε, ο Ήφαιστος κέρδισε με την αξία του την θέση του ανάμεσα στους Ολύμπιους.                                                                          Τα βάσανα του θεού, όμως, δεν τελείωσαν. Λίγο καιρό αργότερα, ο Ζευς και η Ήρα τσακώθηκαν άσχημα, όπως το συνήθιζαν. Η Ήρα είχε στείλει μία καταιγίδα σε μία προσπάθεια να ξεφορτωθεί τον παράνομο γιο του άντρα της, τον γνωστό Ηρακλή και ο Ζευς θύμωσε τόσο πολύ που την κρέμασε στον ουράνιο θόλο. Ο Ήφαιστος έσπευσε να την απελευθερώσει, αλλά ο Ζευς δεν ανεχόταν την ανυπακοή. Έτσι ο  Ήφαιστος εκσφενδονίστηκε για δεύτερη φορά από τον Όλυμπο και προσγειώθηκε σ’ ένα νησί του Β. Αιγαίου, στη Λήμνο. Μόνο που τώρα, εκτός από άσχημος ήταν και κουτσός, γιατί με την πτώση έσπασε και τα δύο του πόδια. Ωστόσο, οι φτωχοί κάτοικοι του νησιού τον περιέθαλψαν και τον φιλοξένησαν με μεγάλη ευχαρίστηση, και ο Ήφαιστος δεν ήθελε πια να φύγει από εκεί.(πηγή:grethexis)

 ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ  ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου