Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

"Φίλοι για πάντα",Η Έκθεση στο Γυμνάσιο,Γλώσσα Β΄Γυμνασίου,Ενότητα 3η

"Φίλοι για πάντα", Η Έκθεση στο Γυμνάσιο-Σημειώσεις, Γλώσσα Β΄ Γυμνασίου, Ενότητα 3η


Η Φιλία , ο ιδανικός φίλος, η προσφορά της φιλίας, διαδικτυακή φιλία


Τι είναι η φιλία; Φιλία (φιλέω > ῶ: αγαπώ) είναι ο στενός ψυχικός δεσμός δύο ή και περισσότερων ατόμων, που στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ανιδιοτελή* αγάπη, στην εκτίμηση, στην κατανόηση και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, στην ειλικρίνεια και την ύπαρξη οικειότητας. Ακόμα, φίλος είναι κάποιος με τον οποίο μοιράζομαι δραστηριότητες – μια βόλτα, το παιχνίδι, το φαγητό, μια εκδρομή –δηλαδή ,έχουμε κοινά ενδιαφέροντα..

 (*ανιδιοτελής= αυτός που οι πράξεις του δεν καθορίζονται από το συμφέρον)

   

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού φίλου;

Ο φίλος είναι αυτός που σε κάνει να μη χάνεις την ελπίδα και την πίστη σου στους ανθρώπους. Δεν φοβάσαι να του πεις αυτό που σκέφτεσαι και να εκδηλώσεις και την αδύναμη πλευρά του εαυτού σου. Σου δίνει χαρά χωρίς να ζητά ανταλλάγματα , μόνο τη φιλία σου. Σου προσφέρει υποστήριξη, σε κατανοεί και σε αποδέχεται, όπως είσαι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σε συμβουλεύσει κάτι για το καλό σου. Χαίρεται στην επιτυχία σου και σε βοηθά στις δυσκολίες. Μοιράζεται τον χρόνο του μαζί σου, γιατί περνάτε ευχάριστα, όταν είστε παρέα.

 Ξέρεις κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά;


Τι προσφέρει η φιλία στον άνθρωπο; Γιατί  χρειαζόμαστε φίλους;

 Ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους άλλους. Ο αληθινός φίλος μάς στηρίζει  στις δύσκολες στιγμές. Με τη συντροφιά του δεν νιώθουμε μοναξιά. Βοηθά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας ,γιατί είναι ειλικρινής απέναντί μας.. Ο πραγματικός φίλος επισημαίνει τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας και βοηθά να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Με τη φιλία  ωριμάζουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό βοηθάει στην κοινωνικοποίησή μας .Μέσα από τον διάλογο, τη συζήτηση και τις συμβουλές μάς κατευθύνει να πάρουμε σωστότερες αποφάσεις σε θέματα ατομικά αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Εξυπηρετείται ,έτσι ,το γενικότερο συμφέρον και η πρόοδος.


Οι διαδικτυακοί φίλοι είναι αληθινοί φίλοι

Είναι υπόθεση  δύσκολη αυτή η επιλογή, όπου από μια απλή παρέα ή ομάδα που σήμερα υπάρχει αλλά αύριο μπορεί να μην υπάρχει , πρέπει  να διακρίνεις και να καταλάβεις τα διαφορετικά κίνητρα του καθενός. Αυτές οι νέες μορφές « παρέας» που διαμορφώνονται  και   με τις  οποίες  μοιράζεσαι τον ίδιο χρόνο και όχι στον ίδιο χώρο τη χαρά  και τη λύπη σχολιάζοντας μαζί , δεν είναι παρά μια νέα επικοινωνία ανθρώπων  στις καθημερινές περιόδους χαράς ή θλίψης. Στο διαδίκτυο δεν συναντιόμαστε ,για να μοιραστούμε τη ζωή μας συνολικά , υπάρχει ,όμως, και αυτή η προοπτική, όταν μέσα στον χρόνο γνωρίσεις κατά βάθος τον «φίλο», όταν πραγματικά τον νιώσεις φίλο που δεν χάνεται μέσα στον χώρο επικοινωνίας. Είναι δύσκολο, βέβαια, να υπάρξουν αληθινές φιλίες με αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν είναι εύκολο να γνωρίσεις καλά αυτούς τους φίλους, αφού το πρόσωπο που φανερώνουν είναι αυτό που θέλουν και όχι το πραγματικό πάντα.


Ποιες υποχωρήσεις κάνουμε, αν θέλουμε να διατηρηθούν οι φιλίες μας;

Στη φιλία  βασική προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι η απουσία εγωισμού ,η συγχώρεση για κάποια λάθη του φίλου μας, η διάθεση να υποχωρήσουμε ,αν χρειαστεί ,σε περίπτωση που έχουμε άδικο. Ακόμα, να ζητήσουμε συγγνώμη, αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος στη συμπεριφορά μας και να θυσιάσουμε κάτι δικό μας ,τον χρόνο, τις προτιμήσεις μας, αν έτσι βοηθάμε τον φίλο που μας χρειάζεται. Στην αληθινή φιλία υπάρχει επικοινωνία και σε περίπτωση που δυσκολευόμαστε, αν μας χρειαστεί ο φίλος μας.

   

Γιατί σήμερα δεν δημιουργούνται εύκολα αληθινές φιλίες

Η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων στις πόλεις ,ο γρήγορος ρυθμός ζωής σε αυτές ,η δυσκολία επικοινωνίας ,όταν υπάρχουν αποστάσεις είναι κάποιοι από τους λόγους που εμποδίζουν τη δημιουργία φιλικών σχέσεων.        Η εποχή μας ,επίσης, χαρακτηρίζεται ως εποχή της ύλης και οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη δημιουργία στενών δεσμών αλλά για το συμφέρον τους και το κέρδος. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας απομακρύνει τους ανθρώπους και δεν ευνοεί τη συλλογική εργασία και τη δημιουργία σχέσεων επικοινωνίας. Οι νέοι κλείνονται στο σπίτι και ασχολούνται με την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα παιχνίδια σε αυτό. ΄Ετσι, οι επαφές περιορίζονται και αδιαφορούν συχνά για την επικοινωνία με συνομηλίκους τους. Υπάρχει καχυποψία και διστακτικότητα, δικαιολογημένα πολλές φορές.

 Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μοναξιά και η απομόνωση των νέων. Οι σχέσεις που δημιουργούνται είναι τυπικές και όχι αληθινές ,φιλικές. Δημιουργούνται φόβος, ανασφάλεια και συχνά αυτά όλα οδηγούν στη βία και την εγκληματικότητα.Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον συνάνθρωπο ,για να ζήσει ευτυχισμένος. Η έλλειψη αυτή οδηγεί σε προβλήματα. Τα παιδιά χρειάζονται τους φίλους για την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξή τους.Γι’ αυτό προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, θετικοί απέναντι στους άλλους, με ευγενικά αισθήματα, ώστε να δημιουργούμε φιλίες προσφέροντας τον καλό μας εαυτό και ζητώντας το ίδιο και από τους άλλους.

 

Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας με θέμα τη φιλία: Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού….βρες και άλλα.

 

Να εκφράσετε τη γνώμη σας για τη φιλία μεταξύ των λαών. Είναι εύκολο να υπάρξει;

Μελετήστε την ενότητα με το ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΔΩ

2 σχόλια: