Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

ΙΛΙΑΔΑ Ζ ΡΑΨΩΔΙΑ 369-529:Ο ΄Εκτορας στην Τροία,Β΄Γυμνασίου

ΙΛΙΑΔΑ, ΡΑΨΩΔΙΑ Ζ 369-529:Ο ΄Εκτορας στην Τροία ,Τάξη Β΄, Φύλλο εργασίας

ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

ΣΤΗΝ Ζ ΡΑΨΩΔΙΑ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ ,ΣΤΙΧΟΙ 369-529


Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ:

Διαβάστε τους στίχους εδώ .

1) Τα γεγονότα της Ζ ραψωδίας εκτυλίσσονται κατά την 22η ημέρα της Ιλιάδας. Ο Έκτορας, ακολουθώντας την εντολή του Έλενου, φεύγει από το πεδίο της μάχης και εισέρχεται στο κάστρο της Τροίας για να ζητήσει από τη μητέρα του να κάνει μαζί με τις άλλες Τρωαδίτισσες λιτανεία στη θεά Αθηνά. Στη ραψωδία Ζ συναντάμε τον άμαχο πληθυσμό της Τροίας μέσα από τη σχέση του με τον Έκτορα ,ο οποίος παρουσιάζεται ως γιος, αδελφός, σύζυγος, πατέρας και πολεμιστής. Παρουσιάζονται, επίσης ,οι δεσμοί που τον κρατούν μέσα στην πόλη και την ίδια στιγμή τον διώχνουν έξω στη μάχη. Στις αρχές της Ζ, το επεισόδιο με τον Γλαύκο και τον Διομήδη προβάλλει τον σεβασμό προς την ξενία και η συνάντηση του Έκτορα με την Ανδρομάχη αναδεικνύει τους οικογενειακούς δεσμούς, το κλέος (=δόξα) και την υστεροφημία ως σημαντικότατες αξίες για την ιλιαδική κοινωνία. Η  «Έκτορος και Ανδρομάχης ομιλία» αποτελεί μια από τις πιο γνωστές και συγκινητικές σκηνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Οι γεμάτες τρυφερότητα εικόνες που εκτυλίσσονται είναι αντίθετες με τη σκληρότητα των πολεμικών σκηνών που προηγήθηκαν και που ακολουθούν στο έπος.  
  
                                          
2) Η επιβράδυνση(=καθυστέρηση) της συνάντησης επιτυγχάνεται με τα άστοχα ερωτήματα στον διάλογο του Έκτορα με  την οικονόμο αλλά και με τις πληροφορίες που παρεμβάλλονται για την καταγωγή της  Ανδρομάχης, με την παρομοίωση του βρέφους με όμορφο αστέρι και την αναφορά στα δύο ονόματα, Σκαμάνδριος και Αστυάνακτας. Αποτέλεσμα αυτής της αναβολής είναι η πρόκληση αγωνίας, και έντασης.        Πού γίνεται η συνάντηση ΄Εκτορα-Ανδρομάχης; Συναντιούνται σαν από σύμπτωση στις Σκαιές πύλες, στο «κρίσιμο όριο εμπόλεμου και απόλεμου χώρου». Ποιες είναι οι πρώτες τους αντιδράσεις; Υπογραμμίστε τις στο κείμενο.

3)Ο τυπικός εκφραστικός τρόπος των άστοχων ερωτημάτων :Οι ερωτήσεις αυτές χαρακτηρίζονται έτσι ,γιατί αστοχούν στο να επισημάνουν την αλήθεια ,που ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση (πού βρίσκεται η Ανδρομάχη;).Το πρόσωπο που απαντά (η οικονόμα) πρέπει πρώτα να αναιρέσει μία-μία τις δυνατότητες που πρόβαλε αυτός που ρωτά(΄Εκτορας) και στο τέλος να δώσει τη σωστή απάντηση.Αναζητήστε στην αρχή της ενότητας τα άστοχα ερωτήματα.

4)Ειρωνεία  στο έπος είναι η τεχνική αφήγησης που παρουσιάζει τους ήρωες να αγνοούν την αλήθεια που γνωρίζει ο ακροατής(επική ειρωνεία).

5)Θυμηθείτε τα μέρη της πλατιάς ή διεξοδικής παρομοίωσης που χρησιμοποιεί ο ΄Ομηρος.(σελίδα 166  του σχολικού βιβλίου). Και με  αυτήν διώχνει τη μονοτονία από το έργο του.

6)Ο ομηρικός ήρωας μάχεται για την πατρίδα, την τιμή και τη δόξα της οικογένειας και της γενιάς του. Η μία γενιά κληροδοτεί στην άλλη  αυτά τα πολύτιμα δώρα.                Η ομηρική « αιδώς» είναι ένα ανάμεικτο συναίσθημα ντροπής για το τι θα πουν οι άλλοι, αλλά και σεβασμού αυτής της κοινής γνώμης. «Ο φόβος της ατίμωσης» ήταν το πιο διαδεδομένο συναίσθημα της ομηρικής κοινωνίας.

7)Στην ομηρική μάχη ο νικητής πρέπει να γίνει κύριος του νεκρού σώματος και των όπλων του αντιπάλου, για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η νίκη του. Η μάχη συνεχίζεται γύρω από τον νεκρό πολεμιστή: ο αντίπαλος προσπαθεί να του αφαιρέσει τα όπλα του ,ενώ οι συμπολεμιστές του τα υπερασπίζονται.

8)Η περικεφαλαία αποτελεί το πιο προσωπικό και χαρακτηριστικό πολεμικό εξάρτημα του Έκτορα, δώρο του θεού Απόλλωνα, πηγή του στερεότυπού του τίτλου «κορυθαίολος Ἕκτωρ.». Η περικεφαλαία του μνημονεύεται δύο φορές στις περιγραφές της πολεμικής του μανίας (Ν 805, Ο 608-610).

Δείτε τα βίντεο:https://youtu.be/ZKyKJeB1PZk  https://youtu.be/qBpRfnrxUcg


Β.ΔΡΑΣΕΙΣ( χωριστείτε σε ομάδες και απαντήστε στις ερωτήσεις):

1)Δώστε έναν τίτλο σε καθεμία ενότητα:
1η στίχοι 369-403:………………………………………………………..
2η στίχοι 404-502………………………………………………………
3η στίχοι 503-529………………………………………………………….

2)Στους στίχους 370-403 ο ποιητής χρησιμοποιεί την τεχνική της επιβράδυνσης. Πώς επιτυγχάνεται η τεχνική αυτή στο κείμενο και τι εξυπηρετεί; Ποια συναισθήματα δημιουργούνται στον αναγνώστη λόγω της επιβράδυνσης της συνάντησης του Έκτορα με την Ανδρομάχη;

3) Πού πραγματοποιείται τελικά η συνάντηση; ………………………………………………………………………………………………….

4) Με ποια επιχειρήματα η Ανδρομάχη προσπαθεί να πείσει τον Έκτορα να μην πολεμήσει έξω από τα τείχη της Τροίας; Με  ποια επιχειρήματα απαντά ο ΄Εκτορας;

5)Να εντοπίσετε τους στίχους όπου φαίνεται η ψυχική κατάσταση της Ανδρομάχης:………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………................................................................

6) Με ποια αφορμή αναφέρεται ο πρωταγωνιστής της Ιλιάδας, ο Αχιλλέας, και ποια εικόνα σχηματίζει ο ακροατής για το ήθος του; Γιατί ο ποιητής τον αναφέρει εδώ;

7) Γιατί η αναφορά στον Αχιλλέα ως τον πολεμιστή που εξόντωσε την οικογένεια της Ανδρομάχης  περιέχει επική ειρωνεία;

8)Ποιο είναι το συναίσθημα που ρυθμίζει τη συμπεριφορά του ΄Εκτορα; (στίχος 441)

9)Τι απασχολεί περισσότερο τον ΄Εκτορα ,όπως φαίνεται από τον στίχο 454 και μετά;

10)Σχολιάστε νοηματικά τη σκηνή των στίχων 466-475.

11)Τι προσεύχεται ο Έκτορας για τον γιο του; ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………....................................................

12) Η προσευχή του Έκτορα για τον Αστυάνακτα βρίσκεται σε αντίφαση με όσα είπε προηγουμένως στην Ανδρομάχη. Εντοπίστε και εξηγήστε την αντίφαση.

13) Τι συμβολίζει η περικεφαλαία του Έκτορα, όπως παρουσιάζεται από τον ποιητή;………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...........................................

14)Στίχοι 482-484:ποιο συναίσθημα κυριαρχεί σ’ αυτούς τους στίχους;Εξηγήστε το.        …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...........................................

15) Στην  Ιλιάδα  ο κόσμος των ανδρών είναι σαφώς διαχωρισμένος από τον κόσμο των γυναικών. Πώς αποδεικνύεται η άποψη αυτή στους στίχους 370—502;………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



16)Με ποιο σχήμα λόγου  παρουσιάζεται ο Πάρης από τον ποιητή; Ποια εικόνα του δίνει στους στίχους 503-529;

17)Σχολιάστε τον στίχο 529.Ποια τεχνική αφήγησης εντοπίζετε;……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….........................................

18)Να βρείτε πέντε στοιχεία πολιτισμού από ολόκληρη την ενότητα και στοιχεία προοικονομίας…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………......................................................................

19)Να ηθογραφήσετε τον ΄Εκτορα και την Ανδρομάχη.
ΕΚΤΟΡΑΣ                                                                    ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

















Γ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

1)Να αφηγηθείτε τα κύρια σημεία της συνάντησης ΄Εκτορα- Ανδρομάχης σε φίλο σας που ζητά πληροφορίες γι’ αυτήν.

2)Γίνε η Ανδρομάχη και μίλα για τους φόβους σου σχετικά με τον σύζυγό σου και την επιστροφή του στη μάχη  ή     γίνε ο ΄Εκτορας και μίλα για τις ανησυχίες σου για την τύχη της συζύγου σου, αν νικήσουν οι Αχαιοί.

3)Ξεχώρισε μία σκηνή από την ενότητα αυτή και ζωγράφισέ την ή περίγραψέ την σε ένα σύντομο κείμενο.  

                                                                                                        
4)Δώσε τίτλο στις εικόνες:








https://drive.google.com/file/d/1OYSCFklwPMlMB5-YZJ_M-RKiEvL6t2iV/view?usp=sharing
ΛΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ ΕΔΩ

3 σχόλια:

  1. Που θα βρω την απάντηση στην ασκηση 7?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Υπόμνηση 4 του Φύλλου εργασίας υπάρχει βοήθεια γι'αυτό.

      Διαγραφή
    2. Η Ανδρομάχη δεν γνωρίζει ότι ο Αχιλλέας θα εξοντώσει και τον Έκτορα(ραψωδία Χ).Αυτό ο ακροατής του έπους το ξέρει.Έτσι,έχουμε επική ειρωνεία.

      Διαγραφή