Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΙΛΙΑΔΑ Η,Θ,Ι,Κ,Λ,Μ,Ν,Ξ,Ο,Π ΡΑΨΩΔΙΕΣ, ΠΕΡΙΛΗΨΗ,ΚΟΥΙΖ

ΙΛΙΑΔΑ Η,Θ,Ι,Κ,Λ,Μ,Ν,Ξ,Ο,Π -  ΠΕΡΙΛΗΨΗ ,  ΚΟΥΙΖ, ΒΙΝΤΕΟ

ΙΛΙΑΔΑ,ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΡΑΨΩΔΙΩΝ Η-Π,
ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΑΙΑΝΤΑ-ΕΚΤΟΡΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΡΑΨΩΔΙΩΝ Η, Θ, Ι, Κ, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π



(ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ...  ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ...ΕΝΑ  ΚΟΥΙΖ!      )

Η (Έκτορος και Αίαντος μονομαχία. Νεκρών αναίρεσις=η ταφή των νεκρών): Με προτροπή των θεών ο Έκτορας καλεί κάποιον από τους Αχαιούς σε μονομαχία και ορίζεται αντίπαλός του ο Αίαντας. Η μονομαχία τελειώνει , εξαιτίας της νύχτας, χωρίς αποτέλεσμα (22η ημέρα της Ιλιάδας) .Οι Έλληνες και οι Τρώες θάβουν τους νεκρούς τους το άλλο πρωί          (23η ημέρα). Οι Τρώες προτείνουν συμβιβασμό αλλά οι Αχαιοί αρνούνται.   Οι  Αχαιοί κατασκευάζουν  αμυντικό ξύλινο τείχος (24η ημέρα).


Θ (Μάχη-25η ημέρα)  Ο Δίας απαγορεύει σε όλους τους θεούς να  αναμειχθούν  στη σύγκρουση και ο ίδιος επιβλέπει το πεδίο της μάχης από το όρος Ίδη. Εμψυχώνει τους Τρώες. Από τους Έλληνες διακρίνεται ο Διομήδης και από τους Τρώες ο Έκτορας. Οι Τρώες υπερισχύουν και η Ήρα (με σύμφωνη την Αθηνά) μπαίνει στον πειρασμό να παρακούσει την εντολή του Δία, αλλά αποτρέπεται από την Ίριδα.

Ι (Πρεσβεία προς Αχιλλέα. Λιταί=παρακλήσεις): Ο Αγαμέμνονας προτείνει διακοπή του πολέμου, ο Διομήδης αντιτίθεται και ο Νέστορας συμβουλεύει να εξευμενιστεί ο Αχιλλέας. Ο Αγαμέμνονας προθυμοποιείται να δώσει πολλά δώρα και την πρότασή του μεταφέρουν στον Αχιλλέα ο Οδυσσέας, ο Φοίνικας και ο Αίαντας μαζί με δύο κήρυκες Παρά τη φιλική του υποδοχή ο Αχιλλέας συνεχίζει να αρνείται και απαντά πως θα πολεμήσει μόνον όταν οι Τρώες φτάσουν στα πλοία των Μυρμιδόνων. Οι απεσταλμένοι επιστρέφουν απογοητευμένοι.
Ο Αχιλλέας παίζει τη φόρμιγγα
Ο Αχιλλέας παίζει τη φόρμιγγα και δέχεται την πρεσβεία,Giuseppe Cades,Μουσείο του Λούβρου


Κ (Δολώνεια): Αποφασίζεται να σταλούν ο Διομήδης και ο Οδυσσέας ως κατάσκοποι στο στρατόπεδο των Τρώων. Αλλά και ο Έκτορας έχει στείλει τον Δόλωνα να κατασκοπεύσει τους Αχαιούς. Οι δύο Έλληνες τον συλλαμβάνουν και, αφού καταφέρνουν να του αποσπάσουν ό,τι ξέρει, τον θανατώνουν. Στο στρατόπεδο των Τρώων ο Διομήδης  σκοτώνει τον βασιλιά των  Θρακών,Ρήσο,(οι Θράκες ήταν σύμμαχοι των Τρώων) ,ο Οδυσσέας αρπάζει τα ονομαστά άλογά του και επιστρέφουν στα καράβια.

Λ (Αγαμέμνονος αριστεία,26η ημέρα): Η καινούργια μέρα της μάχης θα διαρκέσει ως τη ραψωδία Σ. Στην αρχή της βρίσκεται η αριστεία του Αγαμέμνονα ,που ξεχωρίζει στη μάχη και ανατρέπει τα σχέδια του Δία. Ο πατέρας των θεών -μέσω της Ίριδας- παρακινεί τον Έκτορα να αποτραβηχτεί ώσπου να πληγωθούν ο Αγαμέμνονας, ο Διομήδης και ο Οδυσσέας. Στη συνέχεια, όμως, ο Έκτορας επιστρέφει στη μάχη και φέρνει τους Αχαιούς σε δύσκολη θέση. Ο Αχιλλέας παρακολουθεί από το πλοίο του τη μάχη και στέλνει τον Πάτροκλο να πάρει πληροφορίες. Ο Πάτροκλος συναντά τον Νέστορα που του βάζει την ιδέα να παρακινήσει τον Αχιλλέα να γυρίσει στη μάχη  ή τουλάχιστον να πάρει ο ίδιος τα όπλα του φίλου του και να μπει στη μάχη.

Μ (Τειχομαχία): Εδώ αρχίζει ένα τμήμα της μάχης που θα διαρκέσει ως τη ραψωδία Ο. Οι Αχαιοί υποχωρούν στα πλοία και οι Τρώες επιτίθενται στο στρατόπεδό τους. Ύστερα από την αποτυχημένη επίθεση του 'Aσιου οι Τρώες εφορμούν ομαδικά, αλλά τους αποτρέπει ένας κακός οιωνός(σημάδι των θεών) και ο Πολυδάμας συμβουλεύει να σταματήσουν την επίθεση. Όμως ,ο Έκτορας παρακούει λέγοντας : «εἷς οἰωνός ἄριστος, άμύνεσθαι περί πάτρης»  και σπάζει την πύλη μπαίνοντας στο Αχαϊκό στρατόπεδο.

Ν (Μάχη επί ταις ναυσίν): Παρά την απαγόρευση του Δία ο Ποσειδώνας εμψυχώνει τους Έλληνες παίρνοντας τη μορφή του Κάλχαντα και του Θόαντα. Ο Ιδομενέας μάχεται πολύ σκληρά. Ο Έκτορας συνεχίζει να επιτίθεται.
                                                                                                                  
Ξ (Διός απάτη=η εξαπάτηση του Δία): Ο Αγαμέμνονας κάνει πάλι λόγο για επιστροφή στην πατρίδα, αλλά ο Οδυσσέας και ο Διομήδης διαφωνούν. Η Ήρα δανείζεται από την Αφροδίτη τη μαγική ερωτική της ζώνη και παρασύρει τον Δία ,ο οποίος πέφτει σε βαθύ ύπνο. Οι θεοί που συμπαθούν τους Έλληνες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να επέμβουν (Ποσειδώνας). Ο Έκτορας τραυματίζεται. ΄Ετσι, οι Τρώες τρέπονται σε φυγή.

Ο (Παλίωξις παρά των νεών): Όταν ξυπνά ο Δίας, οι Τρώες έχουν διωχτεί πέρα από την τάφρο. Ο Ποσειδώνας υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη μάχη, ενώ ο Απόλλωνας εμψυχώνει τον Έκτορα, που εισβάλλει ξανά στο στρατόπεδο των Αχαιών. Οι Τρώες απειλούν  με φωτιά τα πρώτα καράβια και ο Αίαντας ενθαρρύνει τους Αχαιούς.

Π (Πατρόκλεια): Ο Πάτροκλος παρακαλεί τον φίλο του Αχιλλέα να γυρίσει στη μάχη, αλλά εκείνος παραμένει αμετάπειστος. Στέλνει, ωστόσο, τους Μυρμιδόνες στη μάχη και δίνει την πανοπλία του στον Πάτροκλο. Τον συμβουλεύει να μην προχωρήσει μακριά από τα πλοία. Οι Τρώες βλέποντας τον Πάτροκλο υποχωρούν, γιατί νομίζουν ότι είναι ο Αχιλλέας. Απομακρύνονται από τα πλοία και ο Πάτροκλος τους καταδιώκει και σκοτώνει τον  Σαρπηδόνα, τον γιο του Δία και τον ηνίοχο του Έκτορα,τον Κεβριόνη. Παρασυρμένος από τις νίκες  του ο Πάτροκλος φτάνει ως τα τείχη της Τροίας και αντιμετωπίζει τον Έκτορα σε μονομαχία. Ο Απόλλωνας, όμως, τον αφοπλίζει. Μετά τον πληγώνει ο Εύφορβος και ,τελικά, τον σκοτώνει ο ΄Εκτορας.
Αχαιοί-Τρώες
Αχαιοί -Τρώες -Σκηνές μάχης

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΡΑΨΩΔΙΩΝ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ ΕΔΩ

(Η πρώτη και η τελευταία  εικόνα προέρχονται από το σχολικό βιβλίο :
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-B108/208/1451,4852/ )

ΑΦΟΥ ΤΑ  ΔΙΑΒΑΣΕΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΙΖ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ...  ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ:
ΙΛΙΑΔΑ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΡΑΨΩΔΙΩΝ


ΔΕΙΤΕ  ΚΑΙ  ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:
ΕΔΩ     ΕΔΩ    και    ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου