Τρίτη 12 Μαΐου 2020

"Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μου", Σημειώσεις για την παραγωγή λόγου,Ενότητα 6η ,Γλώσσα Α΄Γυμνασίου

"Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μου",Έκθεση-σημειώσεις,Ενότητα 6η ,Γλώσσα Α΄Γυμνασίου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ,ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΕΚΘΕΣΗ

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ,ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ,ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Δραστηριότητα είναι ένα σύνολο ενεργειών ενός ατόμου που αφορούν έναν συγκεκριμένο τομέα και δεν σχετίζονται μόνο με επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά εξαρτώνται από :α)τα ενδιαφέροντα, τις ιδιαιτερότητες ,τις κλίσεις του ατόμου β)τον χρόνο που διαθέτει γ)τις γνώσεις του δ)τις συνήθειές του ε)τις δυνατότητες που του παρέχονται από το περιβάλλον που ζει. Είναι δημιουργικές οι δραστηριότητες , όταν μας ψυχαγωγούν και μας κάνουν δημιουργικούς.


Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να  σχετίζονται με:

α)τη φύση (συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις, περίπατοι, εκδρομές).

β)τα ταξίδια και τη γνωριμία του ατόμου με άλλους λαούς, νοοτροπίες, τρόπο σκέψης.

γ)την τέχνη(θέατρο, κινηματογράφος, χορός, μουσική)

δ)επισκέψεις σε Μουσεία ,αρχαιολογικούς χώρους. Εκεί το άτομο μαθαίνει την ιστορία του τόπου του ή άλλων πολιτισμών και διδάσκεται από αυτήν ,ώστε να προστατεύει  και να εκτιμά τον πολιτισμό της χώρας του.

ε)κοινωνικές δράσεις, όπως προσφορά εθελοντικής εργασίας σε οργανώσεις και συλλόγους για το κοινό καλό. Επίσης, σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνεται και η βοήθεια σε ομάδες αδύναμες μέσα στην κοινωνία. Εκεί η δραστηριότητα γίνεται προσφορά στους συνανθρώπους.

στ)ερασιτεχνική απασχόληση με κάποιο αντικείμενο, όπως συλλογές γραμματοσήμων ,κατασκευές…

ζ)το παιχνίδι

Οι δημιουργικές δραστηριότητες προσφέρουν:

Χαρά, ξεκούραση, χαλάρωση, ψυχαγωγία, γνώσεις, κοινωνικοποίηση στο άτομο, ευαισθητοποίηση απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, ψυχική καλλιέργεια.
ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ,ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ,ΕΝΟΤΗΤΑ 6η


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού. Είναι απαραίτητο για την σωματική και ψυχική ανάπτυξή του. Το εντάσσει ομαλά στο κοινωνικό σύνολο .Με αυτό τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους, συναναστρέφονται με άλλα παιδιά, μαθαίνουν συμπεριφορές, ξεπερνούν τους  φόβους τους. Το μυαλό λειτουργεί διαφορετικά μέσα στο παιχνίδι, κυρίως, το ομαδικό. Το παιδί δρα με  ελευθερία, αναπτύσσει το σώμα του, τη σκέψη και τη λογική του. Καλλιεργεί τη φαντασία του, αποκτά αυτοπεποίθηση, συνεργάζεται και πειθαρχεί σε κανόνες. Νιώθει χαρά.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια –Θετικές επιδράσεις

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη  γνωστικών λειτουργιών και δεξιοτήτων όπως: ανάπτυξη ανακλαστικών, γρήγορη επεξεργασία της πληροφορίας, συγκέντρωση της προσοχής, παρατηρητικότητα, επικοινωνία με άλλα παιδιά ,καλλιέργεια της φαντασίας(μπαίνουν στη θέση του ήρωα), ενεργητικότητα, εξοικείωση με την τεχνολογία..

Αρνητική επίδραση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια συχνά ασκούν αρνητική επίδραση στην κοινωνική συμπεριφορά του παιδιού, του νέου: οδηγούν σε απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο (φίλους, συνομηλίκους, συγγενείς, γονείς..), αυξάνουν τη βίαιη συμπεριφορά(τα παιχνίδια με βία),οδηγούν σε εθισμό και εξάρτηση  ,  βλάπτουν την υγεία, γιατί με αυτά παραμελείται η σωματική άσκηση, προκαλείται παχυσαρκία και πολλά άλλα. Επίσης, συχνά οδηγούν τα παιδιά σε αδιαφορία για το σχολείο.
Συνεπώς, χρειάζεται  μέτρο στην ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των γονιών. Αυτοί οφείλουν να φροντίσουν το παιδί, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολή και να ασχολείται με αυτά που ταιριάζουν στην ηλικία του. Να υπάρχουν περιορισμοί στον χρόνο ενασχόλησης με το ηλεκτρονικό παιχνίδι και να ζητούν βοήθεια από ειδικούς, όταν δεν μπορούν να εφαρμόσουν όσα αναφέρθηκαν. Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχολούνται  και με άλλες δραστηριότητες.
ΗΛΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ,ΓΛΩΣΣΑ  ΑΆ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΕΝΟΤΗΤΑ 6

(Οι παραπάνω σημειώσεις  συντάχθηκαν με τη βοήθεια των αντίστοιχων σημειώσεων του 12ου Γυμνασίου Πατρών : http://12gym-patras.ach.sch.gr/   ----  ΕΥΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ )


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου