Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΙΛΙΑΔΑ , ΡΑΨΩΔΙΕΣ Ρ,Σ,Τ,Υ,Φ,Χ,Ψ,Ω ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

 ΙΛΙΑΔΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: ΡΑΨΩΔΙΕΣ Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ
ΙΛΙΑΔΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΕΚΤΟΡΑΣ,ΡΑΨΩΔΙΑ Χ
Ερυθρόμορφη υδρία,490π.Χ. ,Ρώμη

ΙΛΙΑΔΑ,ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΡΑΨΩΔΙΩΝ Ρ,Σ,Τ,Υ,Φ,Χ,Ψ και Ω (σχολικό βιβλίο  )

Ρ (Μενελάου αριστεία):  Διεξάγεται σφοδρή μάχη γύρω από το νεκρό σώμα του Πατρόκλου. Ο Μενέλαος σκοτώνει τον  Τρώα  Εύφορβο. Ο Έκτορας αφαιρεί τα όπλα του Αχιλλέα από τον νεκρό Πάτροκλο και τα φορά γεμάτος έπαρση. Τα αθάνατα άλογα του Αχιλλέα φαίνεται να θρηνούν σαν άνθρωποι τον χαμό του ήρωα. Ο Μενέλαος και ο Μηριόνης καταφέρνουν στο τέλος  να σηκώσουν τον νεκρό προστατευμένοι από τους δύο Αίαντες, ενώ η μάχη συνεχίζεται.

Σ (Οπλοποιία): Το νεκρό σώμα του Πατρόκλου βρίσκεται σε κίνδυνο και ο Αχιλλέας εμφανίζεται στα τείχη και φοβίζει τους Τρώες με  την κραυγή του(πολεμική ιαχή). Οι Αχαιοί μεταφέρουν τον νεκρό στις σκηνές. Τον πόνο τού Αχιλλέα για τον φίλο του, τον Πάτροκλο, έρχεται να απαλύνει η Θέτιδα. Του προφητεύει ,όμως, ότι είναι γραφτό να πεθάνει και ο ίδιος ,αν σκοτώσει τον ΄Εκτορα.Εκείνος είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί για τον θάνατο του φίλου του.Στη συνέχεια η Θέτιδα  παρακαλεί τον Ήφαιστο να κατασκευάσει στον γιο της καινούργια πανοπλία (θώρακα,κράνος,κνημίδες,ασπίδα). Η ασπίδα, που περιγράφεται αναλυτικά, είναι πλούσια διακοσμημένη με σκηνές από την ειρηνική ζωή και τον πόλεμο.                                                                                                Δείτε το σχετικό  βίντεο ΕΔΩ     .     

Η ΘΕΤΙΔΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ,ΙΛΙΑΔΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΡΥΘΡΟΜΟΡΦΟΣ ΑΜΦΟΡΕΑΣ,480π.Χ.,ΒΟΣΤΟΝΗ



Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ,ΙΛΙΑΔΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ασπίδαJ.Flaxman,1821,Royal Collection,London

Τ (Μήνιδος απόρρησις): Το επόμενο πρωί (27η μέρα της Ιλιάδας) η Θέτιδα φέρνει την καινούργια πανοπλία στον Αχιλλέα. Ο Αχιλλέας, μετά από συμβουλή της μητέρας του, συγκαλεί τον στρατό, για να ανακοινώσει την επιστροφή του στη μάχη, αφού πρώτα   αποκηρύσσει την οργή του(μήνις). Ο Αγαμέμνονας του υπόσχεται πλούσια δώρα και την επιστροφή της Βρισηίδας. Ο Αχιλλέας είναι έτοιμος για τη μάχη ,ενώ , πριν ξεκινήσουν,το άλογό του ,ο Ξάνθος(με φωνή που του έδωσε η ΄Ηρα) προφητεύει τον θάνατό του.

ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ,ΙΛΙΑΔΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Υ (Θεομαχία): Ο Δίας επιτρέπει στους θεούς να πάρουν μέρος στη μάχη. ΄Ετσι, αρχίζει η τελευταία και αγριότερη μάχη της Ιλιάδας. Ο Αχιλλέας εμφανίζεται ορμητικός και σπουδαίοι αντίπαλοι, όπως ο Αινείας και ο Έκτορας, γλιτώνουν χάρη στις επεμβάσεις του Ποσειδώνα και του Απόλλωνα, αντίστοιχα.

Φ (Μάχη παραποτάμιος): Ο Αχιλλέας γεμίζει τον ποταμό Σκάμανδρο με πτώματα, ο ποταμός εξεγείρεται και φέρνει τον ήρωα σε κίνδυνο(φουσκώνει τα νερά του και ορμά να τον πνίξει). Οι θεοί επεμβαίνουν και η φωτιά του Ηφαίστου(που καίει τα δένδρα στις όχθες του ποταμού) δαμάζει τον Σκάμανδρο. Στον αγώνα μεταξύ των θεών υπερτερούν αυτοί που υποστηρίζουν τους Αχαιούς. Στη συνέχεια όλοι επιστρέφουν στον Όλυμπο. Μπροστά στα τείχη της Τροίας ο Απόλλωνας -με τη μορφή του Αγήνορα- ανακόπτει την ορμή του Αχιλλέα, μέχρι οι Τρώες να κρυφτούν μέσα στα τείχη της πόλης.

Σκάμανδρος,Ιλιάδα Β΄Γυμνασίου

Χ (Έκτορος αναίρεσις): Ο Έκτορας μένει έξω από τα τείχη. Στην προσπάθειά του να σωθεί από την ορμή του Αχιλλέα τρέχει τρεις φορές γύρω από το κάστρο της Τροίας.Ο Δίας ζύγισε τη μοίρα των δύο ηρώων (ψυχοστασία) και η ζυγαριά της μοίρας έγειρε προς το μέρος του Έκτορα. Ο θάνατός του πλέον ήταν αποφασισμένος.΄Ετσι, ο Απόλλωνας τον εγκαταλείπει και η Αθηνά τον ξεγελά με τη μορφή του Τρώα Δηίφοβου. Ο Αχιλλέας τον σκοτώνει και στη συνέχεια τον σέρνει δεμένο στο πίσω μέρος από το άρμα του, ενώ στα τείχη οι γονείς του και η γυναίκα του,η Ανδρομάχη, ξεσπούν σε σπαρακτικό θρήνο.

Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ

Ψ ('Aθλα επί Πατρόκλω): Ο Πάτροκλος εμφανίζεται στον ύπνο του Αχιλλέα και ζητά ταφή. Την άλλη μέρα ετοιμάζεται η πυρά του Πατρόκλου και  γίνονται νεκρικές θυσίες και προσφορές. Ανάμεσα στα θύματα είναι και δώδεκα νεαροί Τρώες. Την επομένη συλλέγονται τα οστά του νεκρού και οργανώνονται αθλητικοί  αγώνες προς τιμήν του με σπουδαία έπαθλα.

Ω (Έκτορος λύτρα): Ο Αχιλλέας με μανία συνεχίζει να σέρνει το πτώμα του Έκτορα γύρω από τον τάφο του Πατρόκλου για δώδεκα μέρες. Οι θεοί δυσαρεστούνται και στέλνουν τη Θέτιδα να τον παρακινήσει να το δώσει στους Τρώες. Η Ίριδα και ο Ερμής βοηθούν τον Πρίαμο, που μεταφέρει πλούσια δώρα, να φτάσει στη σκηνή του Αχιλλέα. Ο Αχιλλέας θυμάται τον δικό του πατέρα. ΄Ετσι, η σκληρότητά του υποχωρεί μπροστά στον πόνο του Πριάμου και του παραδίδει τον νεκρό. Στη ανακωχή που ακολουθεί οι Τρώες μαζεύουν ξύλα και την τελευταία μέρα ανάβουν την πυρά για τον Έκτορα.

Το σχετικό βίντεο ΕΔΩ

Μονομαχία ΄Εκτορα -Αχιλλέα,Ιλιάδα Β΄Γυμνασίου
Ερυθόμορφος κρατήρας,490π.Χ.Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου