Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

"Η Ελλάδα στον κόσμο",Τουρισμός, Έκθεση,Γλώσσα Γ΄Γυμνασίου

"Η Ελλάδα στον κόσμο", Σημειώσεις για την ΄Εκθεση, Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου, Ενότητα 1η

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ,ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η Ελλάδα στον κόσμο, Τουρισμός ,Σημειώσεις για την παραγωγή λόγου           

Στοιχεία που χαρακτηρίζουν  την Ελλάδα και την προβάλλουν σε ολόκληρο τον κόσμο είναι:  

 1)Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του ελληνικού τοπίου: συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Φως, ήλιος, ομορφιά στη φύση ,δάση, πράσινο παντού(κυρίως, πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές). 

2)Αυτή η ιδιαιτερότητα του τοπίου  δίνει  στον λαό μας τα χαρακτηριστικά του: ευστροφία, λογική, καλλιτεχνική δημιουργία, ερευνητικό πνεύμα ,διάθεση ανυπακοής.  
3)Τα μνημεία και τα μουσεία της: αυτά ως ζωντανά δείγματα του πολιτιστικού παρελθόντος της χώρας προσφέρουν τη γνώση γι’ αυτό το παρελθόν, συμβάλλουν στη συνέχεια του πολιτισμού και χαρακτηρίζουν τον λαό ως στοιχεία  της ταυτότητάς του. Βοηθούν ταυτόχρονα και στην διατήρηση της εθνικής συνείδησης μέσα στα πλαίσια  της παγκοσμιοποίησης που κυριαρχεί. Η επιβλητικότητα και η ομορφιά τους συγκεντρώνουν τον θαυμασμό όλων. Τα μουσεία ,επίσης, κρατούν ζωντανή την ιστορία των Ελλήνων και βοηθούν να κατανοήσουμε τον τρόπο που ζούσαν και δημιουργούσαν οι πρόγονοί μας. 
4)Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επιπλέον, ότι η ταυτότητα της Ευρώπης διαμορφώθηκε με βάση και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οι αρχαίοι ΄Ελληνες με τους αγώνες τους διαμόρφωσαν τα όρια Ευρώπης-Ασίας. Στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η δημοκρατία. Σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή, την Ελλάδα, καλλιεργήθηκαν η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η τραγωδία, οι τέχνες ,το αθλητικό ιδεώδες(νους υγιής εν σώματι υγιεί) και οι ολυμπιακοί αγώνες. 
  Ακόμα, ο άνθρωπος μέσα στον ελληνικό πολιτισμό υψώθηκε ως το κέντρο όλων, απόκτησε αξία .(ανθρωπισμός) Το μέτρο σε όλα ,η συμμετρία , η λογική(ορθός λόγος) ,η ομορφιά αποτέλεσαν τις βάσεις για το πνευματικό και πολιτιστικό οικοδόμημα
Σήμερα ,βέβαια ,πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.
 Η προσκόλληση στο παρελθόν έρχεται σε αντίθεση  με την ξενομανία που χαρακτηρίζει τους ΄Ελληνες. Η αγάπη για την παράδοση είναι πλέον το ζητούμενο, χάνεται. .Η μίμηση ξένων, αρνητικών στοιχείων γίνεται κανόνας.                                Η φιλοξενία και η ανθρωπιά συγκρούονται με την εκμετάλλευση των τουριστών ,που είναι  συχνό φαινόμενο.
Η έλλειψη τάξης και προγραμματισμού ,η προχειρότητα  ,ο εγωισμός ,η απειθαρχία, δυστυχώς, χαρακτηρίζουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων.
Η αγωνιστικότητα και η  συνεργασία  δίνουν  τη θέση τους  στη διχόνοια, την αντιπαλότητα ,τις εχθρότητες.

Συμπερασματικά:
Η Ελλάδα θα διατηρήσει τον θαυμασμό όλου του κόσμου, εφόσον προσαρμόσει τις αρχές  της σε νέες βάσεις:
ομόνοια, συνεργασία, προσπάθεια συλλογική, αγάπη και σεβασμός  για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σεβασμός στον πολιτισμό και την παράδοση .Οι καινούργιες ιδέες να συνδυαστούν με τα παραδοσιακά στοιχεία ,για να συνεχίσει ο ελληνισμός να δίνει τα φώτα του στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Η εκπαίδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Δείχνει στους νέους τον σωστό δρόμο.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 1:  

α.Η προσφορά των Ελλήνων στον παγκόσμιο πολιτισμό.

β.Οι αλλαγές με την είσοδο μεταναστών στη χώρα.

γ.Το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των ξένων επισκεπτών.

δ.Οι προσωπικότητες που σημάδεψαν την Ελλάδα με την προσφορά τους στον πολιτισμό.

ε.Η Ελλάδα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

στ.Η Ρωμιοσύνη.

ζ.Ξένοι στην Ελλάδα

[[ρωμιοσύνη η =ο νεότερος ελληνισμός, συνήθως σε προτάσεις που μιλούν για τους αγώνες του, τα παθήματά του, τους ηρωισμούς και τις ελπίδες του. π.χ.  ρωμιοσύνη μην την κλαις. (Ρωμιός σήμαινε ο ελληνόφωνος πολίτης του ρωμαϊκού κράτους ,αρχικά, και στο τέλος ο Έλληνας)                            ελληνισμός  : το σύνολο των Ελλήνων, ως φορέας μιας κοινής πολιτιστικής παράδοσης και δημιουργίας. π.χ. Ο ελληνισμός  της Aυστραλίας / της Aμερικής / του Πόντου.  από το λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας  ] 


Τουρισμός είναι τα ταξίδια σε  τόπους διαφορετικούς από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας. Γίνονται με σκοπό την ξεκούραση, τη διασκέδαση ,την επίσκεψη σε αξιοθέατα και  τη γνωριμία μας με άλλους ανθρώπους και με τις διαφορετικές συνήθειές τους . Ο τουρισμός μπορεί να είναι εσωτερικός ή εξωτερικός.   
                                                                                                                         
 Τα οφέλη από τον τουρισμό:

                                                                                                                                    

1)Οι περιοχές που δέχονται τουρίστες αναπτύσσονται οικονομικά και δημιουργούνται σε αυτές θέσεις εργασίας. Αυτό ωφελεί τους πολίτες αλλά και το κράτος που έχει έσοδα από τους φόρους. Σε αυτές τις περιοχές δημιουργούνται καλύτερες συγκοινωνίες, γίνονται έργα βελτίωσης της ζωής εκεί.
                                                                                                                                      
2)Η χώρα διαφημίζεται στο εξωτερικό ,εφόσον οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες της χώρας είναι προσεγμένες ,υπάρχει σεβασμός δηλαδή, προς τον τουρίστα και όχι εκμετάλλευση.
                                                                                                                                    
3)Υπάρχει πολιτιστική ανάπτυξη, ανταλλαγή των διαφορετικών στοιχείων κάθε λαού, γνωριμία με άλλους πολιτισμούς (γλώσσα, ήθη, έθιμα..).Καλλιεργείται, επίσης, ο

4)Περιορίζεται το φαινόμενο της αστυφιλίας ,αφού αναπτύσσονται οικονομικά περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα.

Αρνητικά αποτελέσματα της τουριστικής ανάπτυξης:

1)Συχνά, μαζί με τον τουρισμό(όταν είναι υπερβολική η ανάπτυξή του και χωρίς σχεδιασμό) υπάρχει και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (στις παραλίες ,τα δάση..).Με τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχείων πολλές φορές οι παραλίες δεν προστατεύονται. Στόχος είναι το απεριόριστο  κέρδος .

2)Η  οικονομική εκμετάλλευση των τουριστών είναι συχνό φαινόμενο, όταν ο εύκολος πλουτισμός είναι το μόνο που ενδιαφέρει.

3) Συνέπεια του προηγούμενου είναι η αλλοτρίωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό (=χάνουν την ανθρωπιά τους, ξεχνούν τους στενούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς  και γίνονται δούλοι του χρήματος) και η ξενομανία. Στις περιοχές που αναπτύσσονται τουριστικά ,συχνά, τα στοιχεία της παράδοσης αλλοιώνονται ή εξαφανίζονται. Μαζί και η ανθρωπιά.

Προτάσεις για  τουρισμό που αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της χώρας:

1)Να ελέγχεται από τον νόμο η αισχροκέρδεια στην τουριστική αγορά και να είναι προϋπόθεση ο σεβασμός προς τον επισκέπτη κάθε περιοχής. Έτσι, διαφημίζεται η χώρα και το επίπεδο του τουρισμού είναι υψηλό.
2)Να βελτιώνεται η συγκοινωνία αλλά και οι παροχές από τις τουριστικές μονάδες.
3)Να διαφημίζονται οι περιοχές με αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές και να δίνονται χρήματα από το κράτος, ώστε αυτές να αναπτύσσονται αλλά και να προστατεύονται. 

                                                ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ
1)Να δημιουργήσετε ένα διαφημιστικό κείμενο για την Ελλάδα για την προβολή της  στο εξωτερικό. Χρησιμοποιήστε στο κείμενό σας ως επιχειρήματα ,για να πείσετε τους ξένους επισκέπτες, τα προτερήματα των Ελλήνων αλλά και τις ομορφιές της χώρας.( επιχείρημα  )

2)Γράψτε
ένα δικό σας τραγούδι   για την Ελλάδα
και μιλήστε με αυτό σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτα για τη χώρα. Δώστε του. έναν εντυπωσιακό τίτλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου