Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Παραθετικά επιθέτων, όροι της σύγκρισης, Γλώσσα Β ΄Γυμνασίου, κουίζ

ΠΑΡΑΘΕΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΩΝ,ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ,ΕΝΟΤΗΤΑ 5η, ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ , ΚΟΥΙΖ

ΚΟΥΙΖ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΕΤΙΚΑ,ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΕΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ  ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ:



Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Οι προτάσεις, τα είδη τους,δευτερεύουσες προτάσεις,Αρχαία Γ΄Γυμνασίου

Οι δευτερεύουσες προτάσεις, τα είδη τους, οι ονοματικές προτάσεις ,ενότητα 9,Θεωρία-Ασκήσεις,Αρχαία Γ΄ Γυμνασίου 

ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                                      ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥΣ

                                       ΟΙ  ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥΣ

Bασική μονάδα του λόγου, το πιο σύντομο δηλαδή τμήμα του που περιέχει ένα νόημα, είναι η πρόταση: Οι προτάσεις διακρίνονται:

1. Ως προς το περιεχόμενό τους σε προτάσεις:

α) Kρίσης· εκφράζουν μια κρίση, μια σκέψη ή δίνουν μια πληροφορία· δέχονται άρνηση οὐ. β) Eπιθυμίας· εκφράζουν μια ευχή ή μια επιθυμία (προτροπή, προσταγή, παράκληση κ.τ.ό.)· δέχονται άρνηση μή: γ) Eπιφωνηματικές· εκφράζουν έντονο συναίσθημα, όπως έκπληξη, θαυμασμό κ.ά.: δ) Eρωτηματικές· με αυτές διατυπώνεται μια ερώτηση

2. Ως προς το ποιόν τους σε προτάσεις: α) Aρνητικές ή αποφατικές· περιέχουν άρνηση: β) Kαταφατικές· δεν περιέχουν άρνηση:

3. Ως προς τη σχέση τους με άλλες προτάσεις σε προτάσεις:

α) Kύριες ή ανεξάρτητες· εκφράζουν ένα αυτοτελές νόημα και μπορούν να σταθούν μόνες τους στον λόγο: Ἡ χιὼν ἐκάλυψεν πᾶν τὸ πεδίον.

β) Δευτερεύουσες ή εξαρτημένες· δεν μπορούν να σταθούν μόνες τους στον λόγο, αλλά προσδιορίζουν μια άλλη πρόταση από την οποία και εξαρτώνται. Η πρόταση που προσδιορίζουν μπορεί να είναι κύρια ή άλλη δευτερεύουσα:

π.χ. Λέγει ὅτι μανθάνει ἃ οὐκ ἐπίσταται.  (Η δευτερεύουσα πρόταση « οὐκ ἐπίσταται» εξαρτάται από τη δευτερεύουσα   «ὅτι μανθάνει».)

4. Ως προς τους όρους τους σε προτάσεις: α) Aπλές· αποτελούνται μόνο από τους κύριους όρους, δηλαδή το υποκείμενο και το κατηγόρημα. β) Σύνθετες· έχουν περισσότερα από ένα υποκείμενα, κατηγορούμενα ή αντικείμενα που είναι ομοιόπτωτα και συνδέονται μεταξύ τους παρατακτικά ή χωρίζονται με κόμμα. γ) Eλλειπτικές· παραλείπονται από αυτές ένας ή περισσότεροι όροι, επειδή εύκολα εννοούνται από τα συμφραζόμενα ή από την κοινή γλωσσική πείρα. δ) Eπαυξημένες· περιλαμβάνουν εκτός από τους κύριους όρους και δευτερεύοντες. Oι δευτερεύοντες αυτοί όροι είναι λέξεις που συμπληρώνουν την έννοια των κύριων όρων, προκειμένου το περιεχόμενο της πρότασης να γίνει πιο σαφές, και ονομάζονται προσδιορισμοί.

 

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

"Ελένη", Ευριπίδη, Δ΄ Επεισόδιο (στίχοι 1500-1592)

ΦΥΛΛΟ  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ    ΣΤΗΝ «ΕΛΕΝΗ»   ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ   Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,  Δ΄ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ(στίχοι 1500-1592),ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!


Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ.

1)Στο Γ ΄Επεισόδιο του έργου(στίχοι 1286-1424)η Ελένη κατορθώνει  να απομακρύνει αρκετά  τους φόβους και τις αμφιβολίες του Θεοκλύμενου γι αυτήν και  «τον νεκρό της άνδρα». Πενθεί ντυμένη στα μαύρα,με κομμένα τα μαλλιά της .Ζητά να προσφέρει τις νεκρικές τιμές στον άνδρα της που χάθηκε στη θάλασσα. Εξυφαίνεται ο Δόλος.  Εξαπατάται ο Θεοκλύμενος. Ο Μενέλαος ζητά  από αυτόν ό,τι χρειάζεται για να πετύχει το σχέδιο διαφυγής τους για τη Σπάρτη.

2)Θυμηθείτε τα κατά ποσόν και κατά ποιόν μέρη της τραγωδίας.


Β.ΔΡΑΣΕΙΣ

1)Παρακολουθήστε στο you tube το βίντεο από θεατρική παράσταση  στο οποίο ακούγεται το συγκεκριμένο απόσπασμα του έργου(Δ ΄ Επεισόδιο) και εδώ

2)Διαβάστε προσεκτικά τους στίχους του Δ΄ Επεισοδίου από το σχολικό εγχειρίδιο.

3)Να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις λαμβάνοντας υπ` όψιν όσα διαβάσατε,είδατε, ακούσατε:

α)Τι είπε η Θεονόη στον αδελφό της;

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Ασκήσεις, κουίζ, Λογοτεχνία Β΄ Γυμνασίου

Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Ασκήσεις, κουίζ, Λογοτεχνία Β΄ Γυμνασίου


                              ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ:                                                                     

                                     «Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»

Διαβάζουμε ξανά στις Υπομνήσεις  του φύλλου εργασίας  1 τα σχετικά με το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

Α. Χωριζόμαστε σε 4 ομάδες και αναλαμβάνει μία ενότητα του κειμένου η καθεμία ομάδα.

 Γράψτε στο σχεδιάγραμμα που ακολουθεί τα συναισθήματα που εκφράζει η Άννα και τις αιτίες που τα προκάλεσαν ,σύμφωνα με αυτήν.







                







                                               1η ενότητα: «Αγαπητή, Κίτυ………….διάθεση της Μαργκότ»

2η ενότητα: «Δεν τις αγαπώ………….με τα ελαττώματά της»


3η ενότητα: «Περισσότερο…………….ικανοποίηση στα παιδιά τους»

4η ενότητα: «Μερικές φορές………… Δική σου, Άννα»


Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, Λογοτεχνία Β΄ Γυμνασίου

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ,ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ,ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ -ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

                                 ΦΥΛΛΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ  ΜΟΡΦΗΣ
                              ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
                      ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ: ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  ΤΗΣ   ΑΝΝΑΣ  ΦΡΑΝΚ

   
                                     

       Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ:

1)Διαβάστε το κείμενο από το σχολικό βιβλίο στις σελίδες 48-51 ή  ΕΔΩ .

2)  Η Άννα Φρανκ, κόρη εύπορων Εβραίων, γεννήθηκε το 1929 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Μετά την άνοδο των ναζί, το 1933, ο πατέρας της, Ότο, μετέφερε την οικογένεια στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου οργάνωσε εταιρεία τροφίμων. Το 1940 ,όμως ,οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ολλανδία και ο πατέρας της, που προέβλεψε το θανάσιμο κίνδυνο για τους Εβραίους, έφτιαξε κρησφύγετο στην αποθήκη του καταστήματος του, όπου από τον Ιούλιο του 1942 κρυβόταν με την οικογένεια του, την τριμελή οικογένεια του συνεργάτη του και έναν ηλικιωμένο οδοντίατρο. Η ζωή στο κρησφύγετο ήταν πολύ δύσκολη. Την ημέρα δεν έπρεπε να κάνουν τον παραμικρό θόρυβο, ενώ τρόφιμα και εφόδια τους προμήθευαν φίλοι της οικογένειας. Η Άννα πέρασε εκεί δύσκολες μέρες και ήταν τότε που άρχισε να γράφει το ημερολόγιο της. Τον Αύγουστο του 1944 οι Γερμανοί ανακάλυψαν το καταφύγιο και οδήγησαν την οικογένεια στο Άουσβιτς(Πολωνία). Από εκεί οι δυο αδερφές, η Άννα και η Μαργκότ, αποχωρίστηκαν από τη μητέρα τους και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο του Μπέργκεν-Μπέλζεν. Η μητέρα τους πέθανε από πείνα στο Άουσβιτς το Γενάρη του 1945. Τα δυο κορίτσια αρρώστησαν το Φεβρουάριο του 1945 από τύφο και πέθαναν τον επόμενο Μάρτη, τρεις εβδομάδες πριν από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τους Συμμάχους. Ο μόνος επιζών, ο πατέρας, βρήκε από φίλους του Ολλανδούς το ημερολόγιο της κόρης του και το δημοσίευσε το 1947. Το κρησφύγετο των Φρανκ είναι σήμερα κέντρο νεότητας με την επωνυμία «Το σπίτι της Άννας Φρανκ».     Η Άννα άρχισε να γράφει το ημερολόγιο της το 1942, από τότε που ξεκίνησε να ζει στο κρησφύγετο. Μέσα σε αυτή τη φυλακή το ημερολόγιο, το οποίο ήταν δώρο του πατέρα της, ήταν η  παρηγοριά και το στήριγμα της», όπως γράφει. Απευθυνόταν σε μια φανταστική φίλη, την Κίτυ, στην οποία εμπιστευόταν τις χαρές, τις λύπες της, τις αντιπαλότητες και τα παράπονα για την οικογένεια της, τις πρώτες ερωτικές της ανησυχίες. Ζώντας, επίσης, καθημερινά την αγωνία της σύλληψης και του θανάτου πέρασε στις σελίδες του ημερολογίου την αγριότητα και τον παραλογισμό του πολέμου. Το γράψιμο της αποκαλύπτει μια ωριμότητα σκέψης δυσανάλογη με την ηλικία των δεκατριών ετών και μια συγγραφική ικανότητα που θα είχε εξελιχθεί ,αν δεν τη σταματούσε ο θάνατος. Γενικά, το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις θηριωδίες του ναζισμού, αλλά και ένα κείμενο με λογοτεχνικό ενδιαφέρον. Μεταφράστηκε σε τριάντα γλώσσες και είχε παγκόσμια απήχηση                                                                          (από το pilavakis.net).

3)Δείτε τα παρακάτω βίντεο:   https://youtu.be/pwxBSuV-mr4 , https://youtu.be/KSsThOBUTgo (ραδιοφωνική διασκευή).