Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,Μ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ,ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                 ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,Μ. ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ,                     
                                     ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 210 ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ή στο:   http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL105/229/1694,5433/


                                                       
Το κείμενό μας είναι απόσπασμα από τη συλλογή διηγημάτων του μεταπολεμικού συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα:"Τα μηχανάκια".



Θεματικά κέντρα :α)η ανάγκη των νέων να βρουν εργασία και να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία β)προβλήματα προσαρμογής και αυθόρμητες νεανικές αντιδράσεις.

Στο διήγημα προβάλλονται οι αρνητικές συνθήκες ζωής και τα κοινωνικά αδιέξοδα των νέων της δεκαετίας του 1950.
Αυτά τα αδιέξοδα οδηγούν τους ήρωες του Κουμανταρέα σε κοινωνική απομόνωση και παθητικότητα.Ο Αναστάσης του αποσπάσματος ξεκινά το πρωί με καλή διάθεση και αποφασιστικότητα.Θέλει να δουλέψει και να πάρει τη ζωή στα χέρια του.Προέρχεται από τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα της πόλης.Η ατμόσφαιρα του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας ,στο οποίο απευθύνθηκε,είναι γι' αυτόν αποπνικτική και τον απογοητεύει.Η ανεργία ,η οικονομική κρίση και άλλα προβλήματα της εποχής ,καθώς και η άσχημη αντιμετώπιση από την υπάλληλο οδηγούν τον νέο σε πανικό και εγκαταλείπει αμέσως το γραφείο.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ:
1)Ποια είναι η ψυχολογία του Αναστάση στην αρχή του διηγήματος και ποια στο τέλος;
2)Πώς αντιμετωπίζει ο ήρωας το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας; Προτείνετε άλλους τρόπους αντιμετώπισης,πέραν της παθητικότητας και της άρνησης.
3)α)Περιγράψτε το γραφείο εργασίας στο οποίο πήγε ο Αναστάσης.β)Αφηγηθείτε το περιστατικό με το παιδί και τον εισπράκτορα σ'έναν φίλο σας.


4)Τι θα κάνατε εσείς στη θέση του Αναστάση;
5)Να σχολιάσετε στην τάξη :την εικόνα του νέου,όπως τον παρουσιάζει ο συγγραφέας,το αστικό περιβάλλον(τι σας εντυπωσιάζει;),τη ρεαλιστική γλώσσα του κειμένου (αναφέρετε παραδείγματα).
6)Να βρείτε τις παρομοιώσεις του κειμένου, μία προσωποποίηση, μία μεταφορά και δύο εικόνες(εκφραστικά μέσα).
7)Ποιους αφηγηματικούς τρόπους χρησιμοποιεί ο συγγραφέας;
8)Να αναζητήσετε κοινά στοιχεία ανάμεσα στην εποχή του διηγήματος και τη σημερινή εποχή.
9)Πώς συνδέεται η λογοτεχνία κάθε εποχής με τα σύγχρονά της προβλήματα;(απαντήστε με βάση την εμπειρία σας από το κείμενο του Κουμανταρέα).
10)Δραματοποίηση // Αναλάβετε: ένας μαθητής τον ρόλο του Αναστάση και άλλος τον ρόλο ενός σημερινού νέου.Συζητήστε μεταξύ σας για τα θέματα που σας απασχολούν.
11)Περιγράψτε μια επίσκεψή σας σε ένα γραφείο ή άλλο χώρο εργασίας και σχολιάστε την εικόνα του χώρου και των εργαζομένων σε αυτόν.


ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ '50


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου