Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ: ραψωδία ε 165-251

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ,ΡΑΨΩΔΙΑ ε ΣΤΙΧΟΙ 165-251,ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ

                                                 Blunck, Detlev Conrad, 1830. Museumsberg Flensburg  
Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ:

1)Διαβάστε τους στίχους ε 165-251 και τις υποσημειώσεις τους στο σχολικό βιβλίο ή στο :http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A115/461/3023,12209/ .

2)Στους στίχους 1-165 της ε ραψωδίας  πραγματοποιείται το δεύτερο συμβούλιο των θεών στον  ΄Ολυμπο όπου δίνεται εντολή στον Ερμή που την πραγματοποιεί κατεβαίνοντας αμέσως στην Ωγυγία. Εκεί ,ενώ είναι  μαγεμένος από την ομορφιά του νησιού, ενημερώνει τη θεά Καλυψώ για την απόφαση των θεών: να επιστρέψει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη. Εκείνη οργισμένη κατηγορεί τους θεούς, αλλά εμφανίζεται, τελικά, πρόθυμη να τον στείλει στην πατρίδα του.

3) Δείτε τα βίντεο:https://youtu.be/eTShF8dPU_o     ,     https://youtu.be/WS69Lygnb9g
Β.ΔΡΑΣΕΙΣ(χωριστείτε σε ομάδες και απαντήστε στις ερωτήσεις):

1)Εντοπίστε τα κύρια θέματα των στίχων 165-251.Στη συνέχεια υπογραμμίστε στο βιβλίο σας τους στίχους που παρουσιάζουν τη ζωή του Οδυσσέα στην Ωγυγία.

2)Επισημάνετε δύο εικόνες στους στίχους 165-176.α)Πώς παρουσιάζεται σ’ αυτές ο ήρωας; β)Να βρείτε σε αυτούς τους στίχους τρία σχήματα λόγου.

3)α)Ποια είναι η ανακοίνωση της Καλυψώς στον Οδυσσέα; Σχολιάστε την.  β)Ποιες οδηγίες τού δίνει και γιατί;

4)Σχολιάστε τους στίχους: 185,186.Ποια τεχνική χρησιμοποιεί ο ποιητής σε αυτούς τους στίχους;

5)Πώς αντιδρά ο Οδυσσέας στην ανακοίνωση της Καλυψώς; Εξηγήστε την αντίδρασή του. Τι δείχνει για τον χαρακτήρα του;

6)Στους στίχους  212-222 : α) Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σκηνή .Τι παρουσιάζεται σ’ αυτήν; Ξεχωρίστε τις εικόνες που περιλαμβάνει .
β)Υπάρχει η αντίθεση:
                 βροτοί—νέκταρ και αμβροσία.
Τι γνωρίζετε για τα στοιχεία αυτής της αντίθεσης;
[βιβρώσκω=τρώγω,καταβροχθίζω----βροτός=θνητός,άνθρωπος(αντίθετο:αθάνατος,θεός)                                                              
α+βροτός--αμβροσία=η τροφή των αθανάτων ].

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ -ΚΑΛΥΨΩ

7)Στίχοι 223-235:α) Να βρείτε τους στίχους όπου υπάρχει προοικονομία .Για ποια γεγονότα μας προετοιμάζει ο ποιητής;  β)Ποιους χαρακτηρισμούς αποδίδει η Καλυψώ στον Οδυσσέα; Ποια  είναι η σημασία τους; γ)Ποιο είναι το δίλημμα που βάζει η Καλυψώ στον Οδυσσέα στην προσπάθειά της να μείνει κοντά  της; δ)Ποιο είναι το σχόλιό της για την Πηνελόπη;

8)α)Με ποιο ύφος απαντά ο Οδυσσέας στην Καλυψώ  στους στίχους 236-248; Πώς μιλά για τη γυναίκα του ,την Πηνελόπη, και για την πατρίδα του; β)Να τον χαρακτηρίσετε από αυτούς τους στίχους.(ήθος Οδυσσέα).

                                                                            
Γ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
1)Να αφηγηθείτε  σ’ έναν φίλο σας που έλειπε από το μάθημα το περιεχόμενο των στίχων ε 165-251(σε 8-10 σειρές).

2)Πρώτη φορά συναντάμε στο έπος τον Οδυσσέα. Να τον χαρακτηρίσετε από τους στίχους ε 165-251.Ποια από τα χαρακτηριστικά του σας εντυπωσιάζουν;

3)Ζωγραφίστε μια εικόνα που σας άρεσε από τους στίχους που αναλύσαμε  ή  γράψτε ένα κείμενο 10-15 σειρών με τις σκέψεις σας για την απόφαση του Οδυσσέα να επιστρέψει στο φτωχικό νησί του, αντί να γίνει αθάνατος σε ένα παραδεισένιο νησί.

4)Γίνε ο Οδυσσέας : τι θα έλεγες στην Πηνελόπη ,που έχεις είκοσι  χρόνια να τη δεις, για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου τώρα που έμαθες ότι θα φύγεις από την Ωγυγία; ή  Γράψε μια επιστολή στην Καλυψώ με τους λόγους που σε οδηγούν στο να θέλεις να φύγεις για την Ιθάκη. (15-20 σειρές)

5)Δραματοποίηση :δύο μαθητές(-τριες) να αναλάβουν τους ρόλους του Οδυσσέα και της Καλυψώς σε έναν διάλογο μεταξύ τους στηριζόμενοι στους στίχους που σχολιάσαμε.

6)Να συμπληρώσετε την ακροστιχίδα με χαρακτηριστικά του Οδυσσέα:
   Ο
   Δ
   Υ
   Σ
   Σ
   Ε
   Α
   Σ

7)Βάλτε τίτλο (λεζάντα) στις εικόνες, πίνακες:
                







8)ΕΣΥ ,τι θα έκανες στη θέση του Οδυσσέα; Ποια θα ήταν η επιλογή σου; ΙΘΑΚΗ ή ΩΓΥΓΙΑ;    ΠΗΝΕΛΟΠΗ ή ΚΑΛΥΨΩ ;  Δικαιολόγησε την επιλογή σου.


ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ:
https://drive.google.com/file/d/1b4odFewd__O2kxJ7VfCaIt3uWLO--WSS/view?usp=sharing

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου