Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Επικοινωνία στο σχολείο, σημειώσεις για την έκθεση, ενότητα 2η ,Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου

Επικοινωνία στο σχολείο, σημειώσεις για την έκθεση, ενότητα 2η ,Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  -   ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ,ΓΛΩΣΣΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 2η

 Το σχολείο αποτελεί χώρο μάθησης, επικοινωνίας και συνεργασίας. Η μάθηση είναι ένα από τα ζητούμενα του εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν είναι , όμως, το μοναδικό.. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι ο μαθητής να αποκτήσει γνώσεις αλλά ,κυρίως, να μάθει να αυτενεργεί,  να συνεργάζεται  και  να επικοινωνεί μέσα στη σχολική κοινότητα.

 Ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων διδασκαλίας αποβλέπει στο να βρίσκεται διαρκώς ο μαθητής σε επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα. .Έτσι, η εκπαιδευτική  διαδικασία αποκτά ενδιαφέρον και ο μαθητής αναζητά τη γνώση έχοντας ως σύμβουλο τον δάσκαλο. Η χρήση της τεχνολογίας (υπολογιστές, διαδίκτυο..) ως συμπλήρωμα της γνωστικής διαδικασίας, η οργάνωση εκδηλώσεων(θεατρικών παραστάσεων, επισκέψεων σε χώρους μάθησης, συναυλιών, σχολικών γιορτών..),οι δραστηριότητες με κοινωνικό περιεχόμενο (που αφορούν, δηλαδή, το περιβάλλον, την εξάλειψη της βίας, την υγεία, την άθληση, τον πολιτισμό.) βοηθούν τους μαθητές να ενημερώνονται αλλά και να γίνονται πιο ευαίσθητοι απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα. Αυτό τους οδηγεί στο να αναζητούν και λύσεις σε αυτά συνεργαζόμενοι  με τους εκπαιδευτικούς. Οι λύσεις δεν μπορούν να δοθούν παρά μόνο με την κοινή δράση όλων μας μέσα και έξω από το σχολείο.

 Επίσης, η επικοινωνία μας μέσα στο σχολείο έχει και άλλους στόχους: μαθαίνουμε ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά ίσοι. Σεβόμαστε τα ενδιαφέροντα και τις σκέψεις   των άλλων και μαθαίνουμε να λειτουργούμε όλοι με τους ίδιους κανόνες. Είναι, σίγουρα, πολύ σημαντικό να συναισθανόμαστε και να σεβόμαστε τους άλλους που έχουν διαφορετικές συνήθειες και αντιλήψεις από εμάς. Δεν ξεχνάμε, βέβαια , ότι όλοι υπακούμε σε κοινούς κανόνες. Με αυτόν τον τρόπο λύνουμε τις διαφορές,  αλληλοβοηθιόμαστε  και συνεργαζόμαστε σωστά. Εκφραζόμαστε ελεύθερα, χωρίς φόβο ,καλλιεργείται η σκέψη μας  και η ψυχή μας ,ωριμάζουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε με επιτυχία.

 Ένα ,ακόμα, σημαντικό στοιχείο της εκπαίδευσής μας στο σχολείο είναι το να επικοινωνούμε και με άλλα σχολεία κοντά ή μακριά μας και να συγκρίνουμε τον τρόπο λειτουργίας μας ,ώστε να μπορούμε να ωφεληθούμε .

 Η επικοινωνία ,λοιπόν, όλων μας στο σχολείο μπορεί  να οδηγήσει στην αληθινή χαρά που δημιουργεί η απόκτηση της γνώσης .Επιπλέον, μπορεί να φέρει στην κοινωνία πολίτες που θα την «απογειώσουν» σε όλους τους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου