Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

"Η ΄Εξοδο",Γ.Βλαχογιάννης,Λογοτεχνία Α΄Γυμνασίου

"Η ΄Εξοδο",Γ. Βλαχογιάννης, Φύλλο εργασίας, Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου

Η ΕΞΟΔΟ,ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ,ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ                        





                                Δομημένης μορφής φύλλο εργασίας στη Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου
                                  «Η ΄Εξοδο», Γ.Βλαχογιάννης από τα «Μεγάλα χρόνια»

Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ:

1)Διαβάστε το κείμενο στις σελίδες 74-75 του σχολικού βιβλίου  ή ΕΔΩ  .

2)Γ. Βλαχογιάννης: Ο Γιάννης Βλαχογιάννης (Γιάννης Βλάχος) ήταν Έλληνας ιστοριοδίφης και συγγραφέας. Γεννήθηκε το  1867 και πέθανε το  1945. Με την οικονομική βοήθεια διαφόρων τρίτων κατόρθωσε να συγκεντρώσει ένα τεράστιο αρχείο εγγράφων της Επαναστατικής περιόδου. Οι έρευνές του επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό. Ανάμεσα σε αυτά, ανακάλυψε και τα προσωπικά αρχεία του Στρατηγού Μακρυγιάννη.. Το 1907 εξέδωσε τα περίφημα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη», με δική του επιμέλεια στο μοναδικό χειρόγραφο του ήρωα της Επανάστασης.Το 1908 εξέδωσε το περιοδικό «Προπύλαια». 

Διηγήματα – Ποιήματα: Ιστορίες του Γιάννου Επαχτίτη (1893),Η Έξοδο (1911),Τ’ άρματα (1912),Το Σούλι ,Μεγάλα χρόνια ,Γύροι της ανέμης (Παραμύθια) ,Λόγοι και αντίλογοι και πολλά άλλα(διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ ).

3)Το κείμενο που εξετάζουμε είναι διήγημα. Διαβάστε για το διήγημα εδώ. Γράψτε στο τετράδιό σας τα χαρακτηριστικά του διηγήματος.

4)Πεζοτράγουδο= Με τον όρο «πεζοτράγουδο» χαρακτηρίζουμε συνήθως ένα μεικτό είδος που κινείται ανάμεσα στον πεζό και τον ποιητικό λόγο. Πρόκειται στην ουσία για ένα σύντομο σε έκταση κείμενο, που ενώ δίνει την εντύπωση του πεζού, μια προσεκτική ανάγνωση φανερώνει ότι έχει συγκεκριμένο ρυθμό και αρμονία, όπως θα συνέβαινε με ένα ποίημα.                     (πηγή:https://laografiaparadosi.blogspot.com/2014/04/blog-post_3702.html  )

5)Διαβάστε για την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ΄Εξοδο :http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/5204/Istoria_G-Gymnasiou_html-empl/index2_8.html .΄Ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Γυμνασίου:

….Τουρκικές και αιγυπτιακές δυνάμεις είχαν αρχίσει την πολιορκία του Μεσολογγίου (Απρίλιος 1825-Απρίλιος 1826), η οποία τερματίστηκε τη νύχτα της 10ης προς την 11η Απριλίου 1826 με την ηρωική έξοδο των πολιορκημένων Ελλήνων, που κατέληξε σε σφαγή, γεγονός που προκάλεσε τεράστια συγκίνηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

6)Δείτε το βίντεο για την πολιορκία και την ΄Εξοδο του Μεσολογγίου:https://youtu.be/bmWEjUcdw_M

Β.ΔΡΑΣΕΙΣ:

1)Τα θεματικά κέντρα του διηγήματος είναι: α)Οι στιγμές των μεγάλων επιλογών: Ελευθερία ή Θάνατος. β)Η μητρική αγάπη κυριαρχεί, η αγάπη για την πατρίδα είναι πολύ μεγάλη, η επιβίωση των πολιορκημένων Μεσολογγιτών είναι δύσκολη. Και η ηρωίδα μάνα υποτάσσεται στην κοινή μοίρα των υπερασπιστών του Μεσολογγίου και προτιμά τον έντιμο θάνατο από μια ζωή ως υπόδουλη.

2) «Της πείνας το θεριό είν’ ανίκητο»: με ποιο σχήμα λόγου ο συγγραφέας δίνει τις δυσκολίες των πολιορκημένων Μεσολογγιτών ;Ποιες είναι αυτές, τι εννοεί στο συγκεκριμένο χωρίο;

3)Σε ποια κατάσταση σωματική και ψυχική βρισκόταν η Μάνθα, η Μεσολογγίτισσα; Να βρείτε σημεία στο κείμενο που δείχνουν τα βάσανά της.

4)Ποια είναι  η απόφαση της Μάνθας και των άλλων Μεσολογγιτών ;Να γράψετε τις φράσεις που τη φανερώνουν. Γιατί οδηγούνται σε αυτή την απόφαση;

Η απόφαση:

 

 

 

 

5)α)Ποια σχήματα λόγου δείχνουν την ψυχική κατάσταση των προσώπων;(εδώ)

β) «Ανθή μου, Ανθή, Ανθίτσα μου: ποιο σχήμα λόγου χρησιμοποιεί ο συγγραφέας και τι θέλει να δείξει με αυτό;

γ)Να υπογραμμίσετε στο κείμενο  τα επίθετα που φανερώνουν τις άσχημες συνθήκες ζωής των ανθρώπων στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

6)Ποια συναισθήματα μας προκαλεί το τέλος του διηγήματος και ο ηρωισμός των Μεσολογγιτών;

7)Να συγκρίνετε το κείμενο με τη γνωστή στροφή από τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».


Γ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

1)Σε πέντε έως οκτώ σειρές να αποδώσετε τα βασικά νοήματα του κειμένου.

2)Πώς θα ήθελες να τελειώσει ο αγώνας των Μεσολογγιτών κατά των τυράννων τους; Δώσε ένα δικό σου τέλος στην πολιορκία του Μεσολογγίου.

3)Αναζήτησε τραγούδια ή ποιήματα που αναφέρονται στο γεγονός της πολιορκίας  και της ηρωικής Εξόδου των Μεσολογγιτών.

4)[Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει.

Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει.

Τα μάτια η πείνα εμαύρισε στα μάτια η μάνα μνέει

 στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει.

"Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ’ έχω `γώ στο χέρι;

Οπού συ μου `γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει".]

Μελετήστε το παραπάνω απόσπασμα από το Β΄ Σχεδίασμα του ποιήματος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού.

Ακούστε και τη μελοποιημένη εκδοχή του ποιήματος ΕΔΩ

Μοιάζει η περιγραφή της κατάστασης στο Μεσολόγγι ,όπως τη δίνει ο Σολωμός, με την περιγραφή του Βλαχογιάννη; Βρείτε τα κοινά σημεία τους.



     


 






































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου