Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

"Γνωρίζω τη μαγεία του θεάτρου και του κινηματογράφου" ,σημειώσεις για την έκθεση, ενότητα 5 ,Γλώσσα Α΄Γυμνασίου

"Γνωρίζω τη μαγεία του θεάτρου και του κινηματογράφου" ,σημειώσεις για την έκθεση, ενότητα 5 ,Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου

                                       Σημειώσεις για την Έκθεση –Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου
                             Ενότητα 5: Γνωρίζω τη μαγεία του θεάτρου και του κινηματογράφου

 Με τον όρο Τέχνες εννοείται η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη.
 Καλές Τέχνες είναι οι Τέχνες που υπηρετούν το "ωραίο" (κάλλος) και αποσκοπούν στο να προσφέρουν  αισθητική απόλαυση.Αρχιτεκτονική, Γλυπτική, Εικαστικές τέχνες (ΖωγραφικήΧαρακτική) Λογοτεχνία, Μουσική, Θέατρο,(ΌπεραΧορόςΠαντομίμα), Κινηματογραφία (έβδομη τέχνη), Φωτογραφία (όγδοη τέχνη), Κόμικς (ένατη τέχνη)   (πηγή:βικιπαίδεια)
 Το  θέατρο είναι η δραματική τέχνη που αναπαριστάνει μπροστά σε κοινό μια σειρά γεγονότων με τη χρησιμοποίηση ανθρώπων (ηθοποιών) που μιλούν και δρουν(σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη).
 Το θέατρο μας προκαλεί έντονα συναισθήματα ,χαρά, λύπη, ενθουσιασμό, γιατί συμμετέχουμε με αυτό στη ζωή των ηθοποιών –ρόλων τους. Ταυτιζόμαστε μαζί τους . Μοιραζόμαστε με τους άλλους θεατές τη χαρά και τη λύπη των προσώπων του έργου.
 Ο κινηματογράφος  είναι ο χώρος για  την παρακολούθηση ταινίας στη μεγάλη οθόνη.
 Και το θέατρο και ο κινηματογράφος μας προσφέρουν   ικανοποίηση και  συναισθηματική ένταση και είναι αυτά αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς πολλών τεχνών(υποκριτικής ,σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας ,μακιγιάζ, μουσικής ,χορογραφίας και άλλων).
 Με τον  κινηματογράφο και το θέατρο ξεφεύγουμε από την μονοτονία της καθημερινότητας και ζούμε σε άλλες εποχές, διάφορες καταστάσεις που τις βιώνουμε μέσα από μια επιτυχημένη κινηματογραφική  ταινία ή  θεατρική παράσταση. Με τη ρουτίνα ο άνθρωπος φθείρεται ψυχικά, ενώ  στην τέχνη βρίσκει καταφύγιο που τον ανανεώνει, τον προβληματίζει, τον δυναμώνει. Το μυαλό και η ψυχή έχουν ανάγκη από το διαφορετικό . Αυτό το βρίσκουμε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Μαθαίνουμε για τη ζωή των ανθρώπων παλιότερα και σήμερα, διδασκόμαστε από τα λάθη τους, γελάμε με τη χαρά και λυπόμαστε με τη θλίψη και τις δυσκολίες τους. Βλέπουμε ,επίσης, με τα μάτια του δημιουργού  τη ζωή στο μέλλον, όπως τη φαντάζεται ο καλλιτέχνης.
 Αυτά τα συναισθήματα τα έχουμε ανάγκη ,για να μπορούμε τα προχωράμε στη ζωή. Είναι όλα εμπειρίες χρήσιμες.
 Η τέχνη σε όλες τις μορφές της ενώνει τους ανθρώπους ,όπου κι αν βρίσκονται. Με αυτήν επικοινωνούμε με άλλους λαούς, μαθαίνουμε τις συνήθειες και τα προβλήματά τους, παίρνουμε ιδέες για τη λύση τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους επιζητούμε να βρεθούμε σε μια κινηματογραφική αίθουσα ή στον χώρο του θεάτρου ελπίζοντας ότι θα ζήσουμε μιαν «άλλη ζωή» και θα πάρουμε ιδέες για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου