Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ-ΕΝΟΤΗΤΑ 5η , ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,

"ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ",ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ,ΕΝΟΤΗΤΑ5η,ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ,ΓΛΩΣΣΑ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                            ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ                         
              ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ   Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
»


"Αντιγόνη" του Σοφοκλή
          

Α.ΥΠΟΜΝΗΣΕΙΣ:

1)Θέατρο= από το ρήμα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας: θεώμαι= βλέπω, παρακολουθώ. Ο τόπος στον οποίο είχαν τη θέα μιας παράστασης οι θεατές ήταν το θέατρο.

Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά (από Κινηματογράφος -> cinématographe -> Cinema) αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά, εμφανίστηκε περισσότερο ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο όρος .(βικιπαίδεια)

2)Παρατηρήστε τις παραπάνω εικόνες και σχολιάστε το περιεχόμενό τους με βάση τη γνώση και την εμπειρία σας από τον κινηματογράφο και το θέατρο αλλά και τη βοήθεια του(της) καθηγητή(-τριας) σας. Δώστε έναν τίτλο στην καθεμία.                                                          

3)Μελετήστε τα κείμενα της ενότητας 5 από το σχολικό σας βιβλίο της Νεοελληνικής γλώσσας.                                                                                                                      

4)Διαβάστε από τη Γραμματική της Νέας Ελληνικής γλώσσας τις σελίδες 74-79,  123-124,  158.(το ρήμα, η σημασία του, διαθέσεις, φωνές, παραγωγή ρημάτων από  ουσιαστικά, επίθετα, επιρρήματα) και ΕΔΩ.

5)α)Σας αρέσει ο κινηματογράφος και το θέατρο; Βλέπετε συχνά στον ελεύθερο χρόνο σας ταινίες ή θεατρικά έργα; β)Θεωρείτε δικαιολογημένο τον χαρακτηρισμό «μαγικός κόσμος» για τον κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου; Γιατί;(Να στηρίξετε την άποψή σας με επιχειρήματα).

6)Δείτε τα παρακάτω βίντεο με σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες και θεατρική παράσταση:                                                                                                   https://youtu.be/pR502YYMv-8 ,                           

        



Β.ΔΡΑΣΕΙΣ (χωριστείτε σε ομάδες):

1)Διαβάστε το παρακάτω κείμενο:

Το καναρινί ποδήλατο

Μια όμορφη, συγκινητική ταινία σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σταύρακα.

 Μόλις ο Άρης Σιούτης διορίζεται δάσκαλος στη Στ’ Δημοτικού ενός δημόσιου σχολείου της Αθήνας, ανακαλύπτει ότι ένας από τους μαθητές του, ο Λευτέρης Μουρατίδης, είναι σχεδόν αναλφάβητος και απομονωμένος από τους συμμαθητές του. Αποφασισμένος να βοηθήσει το παιδί να βγει από αυτό το αδιέξοδο, αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια: οι συνάδελφοί του είναι ηττοπαθείς και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει κάτι, ο ίδιος ο Λευτέρης δύσπιστος, οι γονείς του δεν είναι πάντα συνεργάσιμοι, η συμπεριφορά των υπόλοιπων παιδιών δεν είναι πάντα φιλική απέναντι στο Λευτέρη. Αλλά η αποφασιστικότητα και η επιμονή του θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει τις      δυσκολίες. Την κρίσιμη στιγμή που ο Λευτέρης είναι έτοιμος να τα παρατήσει, ο δάσκαλος βρίσκει τρόπο να τον εμψυχώσει και να τον ενθαρρύνει.

     Πιστή στην πραγματικότητα η ταινία (βασίζεται άλλωστε σε αληθινή ιστορία), δεν τελειώνει με «επαίνους». Τονίζει απλώς την εμπιστοσύνη στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων και στην αξία της θέλησης.

                         

α)Να δώσετε έναν δικό σας τίτλο στην ταινία. β)Σε ποιο είδος κειμένων ανήκει το παραπάνω κείμενο(περιγραφή ,αφήγηση, επιχειρηματολογία); γ)Ποιο είναι το βασικό θέμα του; δ)Ποια η σχέση του με τις εικόνες που το ακολουθούν;

2)Να σχηματίσετε παράγωγα ρήματα από τις υπογραμμισμένες λέξεις του κειμένου της άσκησης 1,αφού προσθέσετε τα κατάλληλα επιθήματα(-ζω,-άζω, -ιάζω, -ίζω, -αίνω, -ώνω, -ύνω, -εύω, -άρω).

3)διορίζεταιανακαλύπτει, θα βοηθήσουν, να ξεπεράσει: στα ρήματα αυτά από το παραπάνω κείμενο α) να προσδιορίσετε τον χρόνο και τη φωνή στην οποία βρίσκονται και τη συζυγία στην οποία ανήκουν β)να τα μεταφέρετε από την ενεργητική στην παθητική φωνή ή το αντίστροφο.

4)Στις παρακάτω προτάσεις να βρείτε τα συνδετικά ρήματα και τα κατηγορούμενα: α)Ο Άρης Σιούτης διορίζεται δάσκαλος. β)Ο Λευτέρης Μουρατίδης είναι σχεδόν αναλφάβητος. γ)Οι συνάδελφοί του είναι ηττοπαθείς. δ)Οι γονείς του δεν είναι πάντα συνεργάσιμοι.

5)Να γράψετε στο τετράδιό σας 15 λέξεις που είναι σχετικές με τον «μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου» .Επιλέξτε πέντε από αυτές και γράψτε μία  δική σας πρόταση με την καθεμιά.

6)Να εκφράσετε τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά σας από την παρακολούθηση  των σκηνών από τα βίντεο της ΥΠΟΜΝΗΣΗΣ 6,παραπάνω.


Γ.ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

1)Αφηγηθείτε την υπόθεση ενός έργου κινηματογραφικού ή θεατρικού, που σας εντυπωσίασε, σε φίλους σας που δεν το γνωρίζουν(σε 80-100 λέξεις).

2) «Ένας νέος δάσκαλος έρχεται με μετάθεση σε ένα δημοτικό σχολείο των Αθηνών, όπου αναλαμβάνει την έκτη τάξη. Πολύ σύντομα ο νέος δάσκαλος θα διακρίνει ένα μαθητή, τον Λευτέρη, που δεν μπορεί ακόμη να διαβάζει, να γράφει, ούτε να κάνει αριθμητικές πράξεις. Σιγά-σιγά, ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι ο Λευτέρης είναι πολύ ευαίσθητο παιδί και διόλου καθυστερημένο, έχει μάλιστα συναρμολογήσει μόνος το ποδήλατό του……»:να συνεχίσετε την ιστορία δίνοντας ένα δικό σας τέλος(σε 60-70 λέξεις περίπου).

3)α)Να γράψετε έναν δικό σας σύντομο διάλογο ανάμεσα σε δύο φίλους με θέμα την αγάπη τους για το θέατρο και τον κινηματογράφο. β)Δραματοποιήστε τη σκηνή μέσα στην τάξη.

4)Με αφορμή τις σκηνές που ακολουθούν  από κινηματογραφικές ταινίες, να αφηγηθείτε μια σύντομη ιστορία για την καθεμία.(Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή των ρημάτων που θα χρησιμοποιήσετε και των χρόνων αυτών των ρημάτων).Σε 60-70 λέξεις.

                            


5)΄Ενας φίλος σάς προτείνει να δείτε μια ταινία στην τηλεόραση.-Χρησιμοποιήστε επιχειρήματα για να τον πείσετε ότι είναι προτιμότερο να παρακολουθήσετε μια ταινία στον κινηματογράφo.(150 λέξεις)


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ  ΕΔΩ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ


                                                                    ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΔΩ


ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΔΩ:

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ:


                                     https://youtu.be/tmhQCmM16F8
  

                                      https://youtu.be/HJ5K131pkHE    
                             

http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/6992


ΕΙΝΑΙ,ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΜΑΓΙΚΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου