Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Συνοχή ευρύτερου κειμένου,Γλώσσα Β΄Γυμνασίου,Ενότητα 4η

ΣΥΝΟΧΗ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ,ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ,ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ


Οργάνωση κειμένου: η οργάνωση ενός ευρύτερου κειμένου επιβάλλει να μπορούμε να διακρίνουμε σ’ αυτό τα δομικά μέρη του, που είναι:1)ο πρόλογος 2) το κύριο θέμα του 3) ο επίλογος .Αυτή εξαρτάται πάντα από το επικοινωνιακό πλαίσιο  στο οποίο εντάσσεται το κείμενο και από τους σκοπούς που επιδιώκει ο γράφων.

Η αλληλουχία και η συνοχή του κειμένου:

 Αλληλουχία είναι η ομαλή μετάβαση από τη μια σκέψη στην άλλη, αλλά και ο τρόπος οργάνωσης των σκέψεων αυτών σε παραγράφους, ώστε η καθεμιά από  αυτές αλλά και ολόκληρο το κείμενο να έχουν σαφές  νόημα. Η αλληλουχία επιτυγχάνεται με: 1)Τη σαφή διάκριση των τμημάτων του κειμένου, δηλαδή του προλόγου, του κυρίου θέματος, του επιλόγου, ή, στην περίπτωση παραγράφου, της θεματικής πρότασης, των λεπτομερειών, της κατακλείδας. 2)Τη σωστή διάταξη των ιδεών με σειρά - χρονολογική , στα αφηγηματικά κείμενα - τοπική, στα περιγραφικά κείμενα - λογική, στα επιχειρηματολογικά κείμενα.


Συνοχή είναι ο τρόπος σύνδεσης των προτάσεων, των περιόδων και των παραγράφων μεταξύ τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια των νοημάτων στο κείμενο.  Η συνοχή επιτυγχάνεται: 1) με συνδετικές λέξεις ή φράσεις δηλώνοντας:    επεξήγηση :δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, ειδικότερα, με εντούτοις, όμως, ενώ, αλλά, αν και, ωστόσο, αντίθετα, παρόλο που..συμπέρασμα: επομένως, λοιπόν, άρα, συμπερασματικά, συνεπώς, με αποτέλεσμα….χρονική σειρά; μετά, ύστερα, αργότερα, πριν από αυτό, κατόπιν, έπειτα, στο μεταξύ…τόπο: πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά, ανάμεσα, στη μέση, στο βάθος, στην άκρη, στο κέντρο, πέρα, μακριά.. αιτία επειδή, εφόσον, γιατί, γι’ αυτό, μια και, λόγω του ότι, εξαιτίας…παράδειγμα:παραδείγματος χάρη, λόγου χάρη, για παράδειγμα, όπως… σύγκριση :παρόμοια, αντίστοιχα, με τον ίδιο τρόπο… έμφαση: ιδιαίτερα, μάλιστα, κυρίως, προπάντων, θα θέλαμε να τονίσουμε… προσθήκη: επίσης, επιπλέον, επιπροσθέτως, συμπληρωματικά… απαρίθμηση: πρώτον, δεύτερον,αρχικά, στην αρχή, ακολούθως, στη συνέχεια … όρο/ προϋπόθεση :με την προϋπόθεση, με τον όρο, με δεδομένο…βεβαίωση ή πιθανότητα:. βέβαια, ασφαλώς, κατά γενική ομολογία…

 2) με έμμεση αναφορά στην προηγούμενη παράγραφο η οποία γίνεται:
 -  με επανάληψη της τελευταίας ιδέας της προηγούμενης  παραγράφου
 -με επανάληψη του κεντρικού νοήματος της προηγούμενης παραγράφου                       
 -με επανάληψη μιας λέξης ή φράσης της προηγούμενης παραγράφου          
-με αντικατάσταση μιας λέξης με αντωνυμία, επίρρημα ή με άλλη συνώνυμη λέξη.         
   (πηγή:Νεοελληνική Γλώσσα  Β ΄Γυμνασίου,Σχολικό Βιβλίο,Βιβλίο Εκπαιδευτικού )
ΕΥΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ-                        http://filologikaek.blogspot.gr 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ  ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΔΩ

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 4 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου